May 15, 2012

Hari Ibu & Hari Guru

Lamanya tak menulis di blog aku ni... entahlah.. tak ada bahan nak share, atau mungkin malas nak menaip, atau mungkin kebanyakan cerita dah share kat FB/Forum IG... hari ni bukak blog pun dah banyak setting baru dan perubahan. Menggagau gak lah tadi... hehehe...

Hari ni aku nak share cerita Hari Ibu dan Hari Guru. Hari Ibu dah lepas 13 May hari tu, tak ada pun aku sambut, Ayah Zik pun tak wish apa2.. oppsss aku bukan ibu dia.. heheheh apa hal dia nak wish kan? patut dia wish mak dia kat kampung laa.... hehehehe

Tapi aku dapat kiss dan kad dari Zikrey. Aku dapat awal... hari Jumaat tu dah dah dapat sebab hari Ibu jatuh hari Ahad. Kad tu Zikrey buat kat sekolah. Cikgu2 lah guide dorang ni buat kad. Dan ini adalah kad pertama yang aku dapat dari Zikrey memandangkan ini adalah tahun pertama dia sekolah. 

Cantik kad ni. Ok lah kan dari budak umur 4 1/2 tahun. Aku dulu time umur 4thn pun tak sekolah lagi. Masih duk kat rumah main masak-masak, main cikgu-cikgu, main lumba lari dengan anak2 jiran aku.. hehehehe

Ni anak aku umur 4 thn dah reti buat kad. baguih!!!

Cantik tak? Cantikkkkkkkkk....
Inilah dia kadnya... balik kerja petang tu, buka je pintu terus ternampak dia gantung kat dashboard tu. Sebab tengah hari tu ayah dia jemput dari sekolah, masa tu lah dia letak sebelum dia pergi rumah umi (pengasuh) dia.

Balik tu aku letak la kad ni gantung kat pintu peti ais. Datang je Zik, marah dia... Dia kata jangan gantung, letak dalam peti ais, kasi sejuk. hehehehe biarkah lah... 

Tulisan tu memang tulisan Zik, tak cantik pun, tapi boleh di baca. dia tulis "I love U Mum, U are the best Mum" hehehehe... so sweet! walaupun aku tau tu cikgu dia ajar tulis cenggitu. hehehehe

Terima kasih Zikrey!


Gift untuk Teacher kelas Zikrey
Ok skang nak cerita pasal Hari Guru. Hari Guru 16hb May, walaupun Cikgu Zikrey tak mintak suruh bawak gift sorang satu, tapi aku dengan ikhlas hati nak bagi lah kat cikgu kelas dia sedikit penghargaan sebagai guru kelas Zik. 

Niat di hati memula tu nak bagi kek sebiji, bila aku bgtau Ayah Zik nak bagi kek kat Cikgu kelas Zik, soalan ayah dia "perlu ke bagi tu semua?"... aku jawab "alah.. setahun sekali pun, bukan hari-hari"

Ni lah dia.. orang lelaki memang tak prihatin kan? Bukan apa, Bak kata Ustaz Don, orang yang patut kita hormati selepas ibu bapa kita adalah GURU... maka aku nak ajar Zikrey agar biasa dan pandai hargai guru dia walaupun hanya guru tadika. 

Bukan senang wo nak jaga budak2 macam Zikrey. Kalau kita kaji balik, budak2 sebaya Zikrey ni kalau masuk sekolah semua bermula dengan zero tau. Tak kenal ABC, tak kenal 123... Cikgu2 ni lah yang ajar dan aku rasa masa ni adalah masa yang sangat sukar bagi cikgu-cikgu nak ajar murid2 yang tak tau apa2 ni. Bila budak2 ni dah masuk darjah 1, dorang dah kenal ABC & 123... cikgu2 darjah 1 dah senang sikit lah. 

Maka aku hargai cikgu Zikrey, Cikgu kelas dia nama Teacher Jothi. Dan esok gift tu akan aku suruh Zikrey bawak dan bagi kat Teacher Jothi dia. 

Selamat Hari Guru!


1 comment:

  1. untuk para ibu...selamat hari ibu untuk semua....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...