Sep 22, 2011

Clothes Dryer Dzon

Musim hujan dah bermula. Letih bila pergi kerja, jemur kain, letak bawah porch, bila balik petang, kain lembab dan bau hapak... Kalau tak kena cuci balik, kena lah sangkut kat dalam rumah kasik kering bawah kipas. Sadis tau... sia sia je aku guna Downy warna merah tu... 

Maka semalam petang, telah ku rayu2 ayah zik, gosok2 belakang sikit. Dia tanya... haaa ni nak apa ni? kah kah kah.. cam tau2 je... Aku cakap, jom pergi Tesco... kih kih kih... nak beli pengering kain... dah lama dah perhati.. belek2.. tapi tak beli pun... tapi semalam tu dah kira climaxnya la kan... hujan tiap petang... kain melambak basuh.. maka beli laa jugak...

Taraaaaaa... ini lah dia... (gambar pinjam di google)... Hanya di Tesco je aku nampak ada... Harga? RM199... agak murah berbanding dengan dryer machine.... ada orang nak jual machine tu kat Mudah.my... RM150... tapi laki aku tak yakin dgn tahap keelokan machine tu... hehehehe....



Balik rumah, macam biasa ayah zik laa kena pasangkan... tukang tolong pun ada... siap gunting bagai dia ambik.. abis keluar semua tools mainan dia... gergaji lah, screwdriver lah, spanar lah.. macam2.. 

ini lah hasilnya... kecik je, tapi tak pe, janji boleh membantu aku keringkan baju2 aku tu... kalau tak jenuh weh nak kena hantar dobi... nak tungu siap makan berhari2.. udahnya kang zik tak da baju plak...

Abaikan lah budak kat sebelah tu ye.. sibuk gak nak posing sama... Machine ni ada 1 yr warranty. so kalau part motor rosak, boleh la dapat ganti.. part accessories tak ada la ye...


Ni motornya, yang akan mengeringkan kain. Ada timer sampai 3 jam. So boleh set berapa lama nak bagi kering kain. Kalau takat lembab2 manja je tu, 30 minit pun dah cukup dah tu... tapi kalau baru keluar dari washing machine tu, set laa 2 jam ke atas...










Abaikan washing machine i tu...

Ini masa dah letak cover dia, dalam tu susun2 lah kain dengan hanger, semalam aku buat 2 kali, sebab baju byk, aku set timer setiap satu 30 minit je. Bunyi motor dia tak kuat sgt, macam bunyi hairdryer tu gak. 

Ok alhamdulillah, selesai satu masalah aku nak jemur kain lepas ni. hehehehe... sangat berguna time hujan2 lah. Kalau cuaca panas, memang aku jemur kat luar gak lah... lagi selamat jimat lektrik, jimat kain dari rosak. hehehehe

6 comments:

  1. wahh..sgt menarik dan menyenangkan kerja..cuma menambahkan space je lah..hiks

    ReplyDelete
  2. yeeee makin sesak laa rumah akak tu... hehehehe... bleh bawak gi jalan2 ni.. kalau gi cuti2 kat memana naik kereta.. boleh hangkut... lipat2 je...

    ReplyDelete
  3. kenapa pakai dryer rosak baju? selama 2 taun aku pakai dryer tuh aku rasa baju aku elok lagi mcm baru... kehkehkeh..

    bestkan ader mender ni? hujan ke ribut ke xder hal nyer. jgn xdek api jeee..

    ReplyDelete
  4. kalau machine dryer mmg mcm kain keras sket walopun kite beriya letak downy ke ape ke..
    tp mende2 mcm ni mmg sgt berguna..lebey2 musim ujan

    ReplyDelete
  5. Mama Datt n Dania... bukan la rosak macam mana pun.. tapi orang kata cepat pudar.. sebab panas tak semulajadi gitu...

    entah lah... kalau dah kritikal.. mana nak kisah kain rosak ke apa kan?

    ReplyDelete
  6. wata... memang membantu time hujan... tapi akak lagi suka kering semulajadi di bawah cahaya matahari... hehehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...