Aug 10, 2011

Kuey Teow Kerang & Karipap Daging

Pejam celik pejam celik.. hari ni dah hari ke 10 umat Islam berpuasa... apa yang kita dapat? banyakkah amalan kita? banyakkah kita bersedekah? bersabarkah kita? terutama bila pergi bazar Ramadhan... terkawal tak nafsu membeli? hehehehe... 

Sejak hari pertama berpuasa.. sehingga ke hari ini.. boleh kira berapa kali je kitorang ke bazar ramadhan... memang tak ada perasaan langsung nak singgah... sebab bila membeli tu... bawak balik... bila makan... hampa belaka.. itu tak sedap.. ini basi... itu tawar... ini mahal... so lebih baik kita masak sendiri ye dok? 

walaupun tak comel, yang penting rasa ok...
Jadi hari ini menu berbuka ialah Kuey Teow Kerang, bubur daging berempah (untuk zik) dan juga karipap daging... karipap ni i dah buat sejak 1 ramadhan lagi.... percubaan pertama untuk tahun ni... alhamdulillah... sedap dan kulit nya lembut... yang ni i ambil resepi dari google je.. tapi tak ingat dari mana... buat satu adunan dapat byk jugak... jadi simpan dalam freezer... 

Kuey Teow Kerang
dan ini kuey teow kerang... simple.. main campak-campak je... modal murah... RM8.... dapat berpinggan kuey teow kerang... kalau beli.. dah berapa? hehehe jimat kan?

Jadi.. rajin2 lah memasak walaupun simple... bila kita makan yang kita masak sendiri.. hati rasa puas... sedap tak sedap belakang kira.. yang penting kita yang masak.. kita tau kebersihannya... insyaallah... selamat...

6 comments:

  1. betul tu...seringkas mana masakan kita, mesti puas hati nya lebih berbanding yg beli :)

    ReplyDelete
  2. pia, karipap dgg ada lebih? nak beli.. :P


    akupun walaupun masak xsedap, tp puashatik je sbb aku xkena heret bebudak ni g bazar ramadhonnn!

    ReplyDelete
  3. betul2 tu mama zara... i sokong 200%

    ReplyDelete
  4. Lini... niat di hati hari tu nak bagi ko laaa tapi... ada sikit error karipap aku tu... terlebih tekan acuan.. kelim dia renggang2.. so goreng terbuka sikit.. tak comel.. so aku tak mo bagi.. hahahahahaha

    insyaallah aku buat nanti aku reserved tuk ko...

    ReplyDelete
  5. Tu namnya karipap menganga :)

    ReplyDelete
  6. mmg seronok pun masak..nak2 bila masakan tu abis derang mkn...puas hati masak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...