Aug 20, 2011

Kerja itu satu Ibadah!

Perlukah kita berkira dalam melakukan kerja? Ikhlas kah kita dalam melakukan kerja? Tambahan di bulan Ramadhan yang mulia ini, bukankah mendapat banyak pahala jika kita ikhlas dan tidak berkira? 

Kadang-kadang tak faham dengan sikap sesetengah manusia, terutama yang bekerja melayan ramai pelanggan seperti di shopping complex, customer service, dan sebagainya... Jika rasa diri tak mampu melayan kerenah pelanggan, sila la tukar pekerjaan yang lebih sesuai dengan jiwa awak... 
Sebenarnya dah banyak kali aku lalui dengan kerenah pekerja2 begini. Contoh di kedai2... berurusan dengan orang yang singkat akal atau malas atau kurang ajar? Seorang juruwang (cashier) boleh menjawab begini :-

Aku : Dik boleh tolong check tak bekas kaca ni, takut ada yang pecah. Tadi saya dah check, tapi nak mintak tolong check sekali lagi.
****juruwang tadi pun membuka kotak tu dan biarkan kat tepi...
Juruwang : haa.. awak check sendiri ya...
Aku : Aik... saya pulak kena check sendiri..? saya dah check tadi.. tapi nak suruh check sekali lagi...
Juruwang : Ni bukan kerja saya....
Aku : Habis tu? tak kan customer pulak yang kena check?
Juruwang : Kalau nak jugak... suruh laa orang yang jaga kat sana tu check!

kalau korang di tempat aku? apa korang rasa ya? rasa nak tampar? rasa nak jerit? rasa nak sepak? or what?

Mati ke kalau ko tolong check? kena potong gaji ke kalau ko tolong check? berdosa besar kah kalau ko tolong check? 

itu namanya tak ada etika kerja, aku tak kisah kalau dia tak nak tolong, tapi tolong laa jawab dengan bernas dan sopan... aku tak nak memandang rendah orang yang kerja seperti itu... kita sama2 manusia.. sama2 ada akal fikiran, sama2 ada hati dan perasaan, tetapi bila terjadi macam tu... aku rasa orang macam ni memang kurang ajar!!!!
dan patutlah ko layak kerja CASHIER saja!!!!

Aug 18, 2011

Kau pergi .... Al-Fatihah untuk Neng Salmi Barakbah

Akhirnya kau pergi jua... seorang kenalan di sebuah forum sejak beberapa tahun dahulu... Kak Med atau nama nya kak Amie... telah kembali ke rahmatullah pada 17 Ogos 2011 jam 2.30 petang. 

Seorang sahabat yang ceria, mudah mesra, penyayang dan tabah. Walaupun kami tidak selalu bertemu, pernah bertemu sekali ketika majlis jamuan raya IG pada tahun 2007, tetapi persahabatan tetap terus terjalin dengan beliau. 

Sedih! itu yang mampu ku katakan. 16hb genap 2 tahun pemergian kakak iparku, tiba2 17hb di kejutkan dengan pemergian sahabatku... akan ku ingat tarikh ini. 

Kepada kak Amie, semoga Allah SWT mengampun kan segala dosamu, dan di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman. 





Aug 16, 2011

Hari ini genap 2 tahun pemergiannya....

Hari ni genap 2 tahun pemergian arwah kakak ipar i... Habsah Binti Tang... Semoga rohnya di cucuri rahmat mu Ya Allah.. dan di tempatkan dikalangan orang-orang yang beriman...

Aug 13, 2011

Lirik lagu : Rolling in the deep ~ Adele

Best lagu ni.... 

There’s a fire starting in my heart,
Reaching a fever pitch and it’s bring me out the dark

Finally, I can see you crystal clear,
Go ahead and sell me out and I’ll lay your sheet bare,
See how I’ll leave with every piece of you,
Don’t underestimate the things that I will do,

There’s a fire starting in my heart,
Reaching a fever pitch and it’s bring me out the dark,
The scars of your love remind me of us,
They keep me thinking that we almost had it all,
The scars of your love, they leave me breathless,
I can’t help feeling,

We could have had it all,
(You’re gonna wish you never had met me),
Rolling in the deep,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
You had my heart inside of your hands,
(You’re gonna wish you never had met me),
And you played it to the beat,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),

Baby, I have no story to be told,
But I’ve heard one on you and I’m gonna make your head burn,
Think of me in the depths of your despair,
Make a home down there as mine sure won’t be shared,

The scars of your love remind me of us,
(You’re gonna wish you never had met me),
They keep me thinking that we almost had it all,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
The scars of your love, they leave me breathless,
(You’re gonna wish you never had met me),
I can’t help feeling,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
We could have had it all,
(You’re gonna wish you never had met me),
Rolling in the deep,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
You had my heart inside of your hands,

(You’re gonna wish you never had met me),
And you played it to the beat,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
Could have had it all,
Rolling in the deep,
You had my heart inside of your hands,
But you played it with a beating,
Throw your soul through every open door,
Count your blessings to find what you look for,
Turn my sorrow into treasured gold,
You’ll pay me back in kind and reap just what you’ve sown,
(You’re gonna wish you never had met me),
We could have had it all,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
We could have had it all,
(You’re gonna wish you never had met me),
It all, it all, it all,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
We could have had it all,
(You’re gonna wish you never had met me),
Rolling in the deep,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
You had my heart inside of your hands,
(You’re gonna wish you never had met me),
And you played it to the beat,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
Could have had it all,
(You’re gonna wish you never had met me),
Rolling in the deep,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
You had my heart inside of your hands,
But you played it,
You played it,
You played it,
You played it to the beat.

Aug 10, 2011

Kuey Teow Kerang & Karipap Daging

Pejam celik pejam celik.. hari ni dah hari ke 10 umat Islam berpuasa... apa yang kita dapat? banyakkah amalan kita? banyakkah kita bersedekah? bersabarkah kita? terutama bila pergi bazar Ramadhan... terkawal tak nafsu membeli? hehehehe... 

Sejak hari pertama berpuasa.. sehingga ke hari ini.. boleh kira berapa kali je kitorang ke bazar ramadhan... memang tak ada perasaan langsung nak singgah... sebab bila membeli tu... bawak balik... bila makan... hampa belaka.. itu tak sedap.. ini basi... itu tawar... ini mahal... so lebih baik kita masak sendiri ye dok? 

walaupun tak comel, yang penting rasa ok...
Jadi hari ini menu berbuka ialah Kuey Teow Kerang, bubur daging berempah (untuk zik) dan juga karipap daging... karipap ni i dah buat sejak 1 ramadhan lagi.... percubaan pertama untuk tahun ni... alhamdulillah... sedap dan kulit nya lembut... yang ni i ambil resepi dari google je.. tapi tak ingat dari mana... buat satu adunan dapat byk jugak... jadi simpan dalam freezer... 

Kuey Teow Kerang
dan ini kuey teow kerang... simple.. main campak-campak je... modal murah... RM8.... dapat berpinggan kuey teow kerang... kalau beli.. dah berapa? hehehe jimat kan?

Jadi.. rajin2 lah memasak walaupun simple... bila kita makan yang kita masak sendiri.. hati rasa puas... sedap tak sedap belakang kira.. yang penting kita yang masak.. kita tau kebersihannya... insyaallah... selamat...

Aug 7, 2011

Baju raya zik sudah beli!

Korang dah beli baju raya diri sendiri or tuk anak-anak? i baru pergi semalam. I pergi The Mall... kenapa suka kat sana? kalau baju anak... i suka beli kat Parkson The Mall... bahagian kanak2 tingkat 2.... kat sana byk pilihan jenama2 yang elok2... kiranya pergi situ je dah boleh dapat semua lah.. tak payah gi tempat lain dah.... harga pun ok.. ada less 50%... Korang kalau nak beli baju raya anak2 ni... cari lah yang ada diskaun 50% or 70%... baru lah jimat hehehehe...
4 pasang seluar untuk Zik...

Antara brand yang ada kat sana, ni yang I ingat2 lah ek... Poney (semestinya ada), baby poney, Jeep, Barbie, Ben10, Powerpuff Girl, Garfield, BabyKiko, Anakku, K-Red, Polo, Antioni, Tom & Jerry, Mix & match dsbnya....

Tapi i paling suka K-Red dgn Jeep... design dia menarik laa dari Poney... Harga ok laa 50% disk... banding dengan Poney, walaupun 50% disk, harga tetap mahal. 

I kalau beli baju anak ni, suka tengok gambar depan baju yang simple2, tapi tak suka ada gambar2 kartun... tak macho gitu.. hahahahahaha... kalau brand Cartoon network tu memang byk berkatun la kan... kurang makcik gemar 

softkan warna pink tu... heheheh
buat pertama kalinya zik ada baju warna pink... hahahaha ni mak dia punya kerja laa minat pink.. ayah dia pun kata ok.. so beli... 

4 pasang baju cukup laaa.. baju2 lama pun boleh pakai lagi... jadi tambah2 laa dgn baju baru... alah raya pun bukan nak kemana sangat... tahun ni kitorang tak beraya kat sabah... jadi beraya di Kajang saja... 
K-Red & Jeep

 

dua pasang tshirt... anaknya Tshirt jeep kuning... ayahnya pun nak sama... Jeep Merah.. tapi tak ada gambar di sini... nak sama dgn anak katanya... kemain ko...

yang best tu... saiz tshirt ayah dia saiz 14 thn.. hahahahaha gila kecik badan ayah nya... 

baju zik buat masa ni 80% selesai sudah... dah tak payah nak risau2 nak keluar pergi beli... senang je kitorang... pergi The Mall pun naik LRT... rumah kan dekat dgn bukit jalil... jadi kitorang ambil LRT kat Sri Petaling je... keluar jam 9.30, jam 2 dah balik...

Baju2 budak lelaki ni tak byk pilihan sangat... tak banyak fesyen... setakat seluar dgn tshirt atau kemeja... tapi kalau tengok baju budak2 perempuan... amboi.. kemain lawa2... i dah pegang2 baju budak perempuan... tapi nak buat apa ye... hahahahaha

kepada anda di luar sana, kalau belum shopping baju raya anak, pergi laa The Mall... semalam pun tak sesak... lengang... banyak pilihan... harga ok... beli banyak2 nanti dapat free parking... dan point bonuslink.. hahahahaha




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...