Apr 26, 2011

Apam Polka Dot

Apam polka dot
Terima kasih kepada SweetBee IG yang sudi berkongsi resepi apam ni. Mula-mula tak rasa pun nak cuba buat, sebab tengok macam gelenyah sangat nak buat dot dot tu... Tapi bila tengok si Mena punya gambar apam dot dot dia.. cam teruja pulak nak try. 

So kebetulan Isnin semalam i cuti, ada sikit masa, so keluar la ke Giant mencari bahan-bahan untuk di buat. 

Senang rupanya buat apam ni, dan cepat. Cuma tang nak dot dot kan tu agak lambat sikit. 

Jom tengok resepi di bawah. atau boleh klik di sini Hana's Blog

Bahan-bahan 

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum, di ayak
150 gm gula halus (resepi asal 220gm)
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
1 sudu kecil essence vanila
Jam blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
i guna mix fruit jam
Pewarna ikut suka warna apa pun

Cara-cara
 Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit. (tapi i pukul telur dgn gula dulu hingga kembang baru masukkan tepung tu semua)
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
Picitkan blueberry filling secukupnya.
Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.

Ni gambar step by step yang i buat..
Masukkan semua adunan kedalam "piping bag" boleh di beli di kedai pembekal bahan2 buat kek. murah je. beli yang plastik biasa. RM1.90, ada dalam 10 helai. Potong sedikit di hujungnya untuk di tekan ke dalam acuan. Ingat ya jangan potong besar sangat. nanti meleleh..

susun mangkuk dan kertas seperti di dalam gambar, yang ni i guna kertas saiz M. seeloknya guna saiz S. dan letak kan acuan kertas dalam acuan kuih lompang.


letak adunan pertama (biru) sebagai base, dan picitkan filing di tengah-tengah. 

 Tutupkan dengan adunan warna lain pula. (Jangan penuh nanti tumpah) Dan letak dot-dot menggunakan adunan berlainan warna. I guna warna putih. senang nampak beza sikit. 
dan kukus selama 10 minit, jangan lupa letakkan kain di keliling tutup pengukus supaya wap air tidak keluar. guna api yang kecil ketika mengukus supaya apam tidak merekah. 

Siap! 



9 comments:

  1. walllaaa..good job..senang kan...buh 3/4 penuh pun ok..nnt baru penuh btol2 ble dh siap kukus

    ReplyDelete
  2. SB.... cup kertas akak tu besar sgt.. tu tak mo buat penuh.. kang dapat sikit wakaakkaka

    ReplyDelete
  3. mekasih layd.. itu resepi la buat jadi sedap.. hehehehe

    ReplyDelete
  4. bilelah nak rajin ni try buat apam dot dot

    ReplyDelete
  5. tahnya korang ni.. bila laa aku dapat rasa korang punya air tangan?

    jeling2 mama datt dgn layd hahahaha

    SB punya i dah pernah rasa kek dia.. sedap!

    wata jauh sgt.. hehehehe

    ReplyDelete
  6. nk rs air tgn pia la...tp tak mo air hasil basuh tgn :))

    ReplyDelete
  7. plug.. aku segan laa.. idak laa pandai masak pun..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...