Mar 3, 2011

Sambal Goreng Jawa


Sambal Goreng Jawa
I suka makan sambal goreng ni. Kalau makan nasi ambeng mesti ada dorang letak sambal ni, tapi kadang-kadang I beli, sambal tu macam dah nak basi rasanya... yuck! 

Jadi malam tadi godek-godek peti ais tengok apa bahan ada, siaplah sambal goreng jawa ni seperti di gambar sebelah. Mintak maaf ek kat orang Jawa... resepi ni banyak bahan tak ada, so I ikut je la selera I...
Tempe tak ada... so tak berapa nak Jawa lah sambal I ni.



Bahan-bahanya :-

2 keping fucuk (di rendam sampai lembut)
1 bungkus kecil soohun (juga di rendam)
1 keping tauhu (di potong kecil dan di goreng)
2 biji kentang (di potong kecil dan di goreng)
1 keping tempe (di potong kecil dan di goreng) ***tapi i tak ada***
1/4 biji kobis bulat (di potong halus)
*** nak tambah karot pun boleh ***
1 biji cili merah (di hiris)
2 biji bawang putih (di hiris)
3 biji bawang merah (di hiris)
1/2 kotak santan ayam brand
2 sudu cili boh
sedikit garam
sedikit gula
sedikit kicap manis
minyak untuk menumis

Caranya :-
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan.
2. Masukkan cili boh dan goreng sehingga garing atau pecah minyak.
3. Masukkan santan dan sedikit air kalau pekat sgt. (sikit je air.. jangan berair sgt). Tunggu sampai mendidih.
4. Masukkan garam dan gula. 
5. Bila cukup rasa, masukkan fucuk, suhun, kentang, tempe, tauhu,cili masak dan kobis. Kacau sehingga sayur masak dan kuah kering.
6. Masuk kan kicap. kacau rata. dan siap!...

4 comments:

  1. huhuhuhuuuuuu sedappppp sgt..


    asik post resipi je. kipidap!


    sawadikapppppppP!!

    ReplyDelete
  2. alaaa tu je "bahan" ada tuk blog aku.... wakakakaka...

    sila laa masak resepi aku tu ek.. hahahahaha...
    makan gitu pun sedap.. tak yah nasi

    ReplyDelete
  3. hai awak :) saye da follow awak :) follo me back @ http://tayarpancit.blogspot.com/2011/03/2011-fia-formula-one-world-championship.html

    ReplyDelete
  4. ok.. tayar pancit.... hehehe tak ada nama lain ke... asik pancit je ek

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...