Mar 2, 2011

Kari Ikan Jenahak ala Mamak

Kari Ikan Jenahak ala Mamak
Bahan-bahannya

1 ekor ikan jenahak (di bersihkan dan di perap dengan lemon/limau nipis selama 10 minit)
6 sudu besar rempah kari ikan Baba's (di bancuh dengan sedikit air)
2 biji tomato saiz besar (dibelah 6)
8 biji bendi
2 biji terung bulat (dibelah 4)
2 biji bawang besar (di hiris)
2 biji bawang putih (di hiris)
2 pelepah daun kari
1 sudu kecil halba campuran
                                                                                 
1 sudu kecil pati asam jawa adabi
garam secukup rasa
semangkuk air
1 senduk minyak masak

Caranya :-

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halba campuran, daun kari dan tomato sehingga layu.
2. Masukkan rempah kari ikan dan kacau sehingga garing. (api jangan besar sangat)
3. Masukkan air dan asam jawa. kacau bagi rata.
4. Masukkan terung dan bendi. biarkan kuah mendidih
5. Masukkan ikan. 
6. Masukkan garam dan rasa masam dan masinnya.
7. Masak sehingga mendidih. Tutup api. boleh di hidangkan.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...