Mar 20, 2011

Berkeretapi ke Ipoh (part 4)

Masih lengang di Memory Lane
Hari Ahad tu kitorang check-out dari hotel awal. Jam 9 lebih kitorang dah siap2 nak keluar dan terus balik sebab train ETS bertolak dari Ipoh ke KLSentral jam 3 petang. Jadi kitorang plan nak pi cari breakfast kat Memory Lane atau Lokin. I tak tau kenapa dorang panggil Lokin. Apa ada kat Memory Lane? OOoo itu ialah Flea Market tempat orang jual2 pelbagai barang baru atau second hand dan antik. Memang best tempat ni. Memandang kan kitorang ada masa yang singkat, jadi rasanya tak puas berjalan2 di situ.

Cuaca sangat terik walaupun baru jam 10 pagi. Kitorang berhenti makan dulu. Ada gerai kat belakang flea market ni. apa ek nama dia. Desa Restoran ke apa. tak pe lah jadi laa setakat nak alas perut je. kitorang order Kuey Teow Goreng. Not bad rasanya. satu pinggan share berdua dgn ayah zik. tu pun byk dah tu. Sedap dan murah seperti biasa. Pandai tau makcik tu masak. hehehehe

Sedap Kuey Teow ni bai.......
Dia yang lebih2 guna GPS dgn map Ipoh...
sudahnya garu kepala... tak tau apa hahahaha

Lepas makan baru kitorang bergerak semula, jalan2 tengok2 barang2 antik, lama dan baru. memang best. meh tengok gambar yang sempat di ambil dengan kamera cabuk i... wakakakak 

Cantik rumah kecik ni... unik sgt... 

pelbagai barang2 lama di jual
pinggan2 lama, terus i teringat Kak Manis...
Duit2 lama...
Orang dah mula ramai dan sesak... cuaca amat panas
botol2 lama pun ada.. teringat zaman kecik2 dulu
tak lupa juga buku2 agama byk di jual...
pinggan mangkuk lagi....
tetiba nak keluar balik tu ada plak live band kat tepi tu..
Masa dah sampai jalan keluar tu, i dah memang penat sebab mendukung si Zikrey yang malas nak berjalan... kesian jugak kat dia.. sebab orang ramai dia pun pening kot tengok sesak2 camtu... tak beli apa pun cuma belikan Zikrey kereta mainan ala2 hot wheel tu .. murah 4 biji RM10... dapat laa 8 biji.. dan i jalan pakai kasut... kaki i dah mula sakit dan melecet... sebab tak biasa berlama-lamaan dengan kasut tu... terus pi cari KFC nak duduk dan rehat kejab.

penghilang dahaga... Cucumber Crush dgn aiskrim vanila

Dapat jumpa KFC... rasa heaven... dapat minum air sejuk, dapat aircond... hehehehe kasik rehat kejab sambil nak tunggu kul 12... plan seterusnya nak pergi Nasi Kandar (Vanggey/Ganja).


Ini budak tak ada lain... Milo Milo Milo.....
Ini lah kereta mainan yang 4 biji RM10
kaki ku sakit... pakai selipar dah rupa kaki kuda belang plak

Dah lepak2, check2 GPS... tengok ada Nasi Kandar... tak jauh dari KFC..dalam 700 meter...errr tak jauh ek? hahahaha maka dengan itu dengan tak sedar dirinya kitorang nak jalan kaki je cari kedai tu... dah tanya kat budak KFC tu... dia dah kasi direction gini ginil.. gitu gitu... so perjalanan bermula... bila dah sampai kat area traffic light tu... dah mula menggagau... wakakakakka... tapi akhirnya jumpa gak walaupun kaki ku semakin sakit... dah lah zik pun jalan slow je...

Like daddy like son?
masa ni Zik dah mula penat berjalan... keh keh keh

Setelah penat berjalan... akhirnya sampai jugak kitorang kat Nasi Kandar (Nasi Ganja/Vanggey). Pergh orang ramai gila beratur... kitorang ni tak tau apa2... ayah zik terus beratur.. rupanya yang beratur tu untuk tapau je... heheheh penat je kan beratur panjang2...


Inilah nasi ganjanya.... ayah zik ambik lauk kambing dan i ambik kari ikan... memang sedap dan marvelessssssss.... harga pun berpatutan... untuk dua orang makan ni RM12.30 kalau kat KL.. tak dapat harga macam tu.. dan yang pasti rasanya tak sedap sgt... hehehehe

Nasi Kandar Kari kambing
Nasi Kandar Kari Ikan... yummyyyyy
bersambung.......

7 comments:

  1. Kenapa dipanggi Lokin? Ada dua versi yang saya dengar.

    Versi 1:

    Asalnya Memory Lane ini letaknya di satu lorong belakang-belakang kedai. Kata datok saya dulu, ramailah datang ke lorong itu utk melihat-lihat (looking-looking) barang-barang yang dijual. Oleh kerana letaknya di lorong belakang, maka lekatlah lama Belakang Lokin (Looking) atau dipanggil Lokin sahaja.

    Versi 2:

    Flea market ini asalnya terletak di lorong belakang dan lorong itu pula namanya Lum Looking (nama tauke Cina zaman dulu kot). Maka lama-lama lekatlah nama Lokin itu.

    ReplyDelete
  2. wata... sedap ada rasa lemon dan timun...

    ReplyDelete
  3. MummyKD... sgt sedap.. kalau pi IPOH jangan lupa try ek!

    ReplyDelete
  4. HK... ooo begitu ceritanya... i tahu nama LOKIN tu pun lepas google... tapi tak tau apa sebabnya...

    ReplyDelete
  5. Memang anak Ipoh jati panggil lokin atau belakang lokin je.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...