Mar 14, 2011

Berkeretapi ke Ipoh (part 1)

Plan nak ke Ipoh bawa Zikrey naik keretapi sudah pun berjaya terlaksana. Selamat pergi dan kembali pada 12 - 13 March 2011. Train kitorang bertolak dari KLSentral jam 9.25 pagi. Maka dengan itu kitorang kena ada kat KLSentral 1/2 jam awal. Jam 7 kitorang dah keluar dari Puncak Jalil menuju ke LRT Taman Bahagia, PJ. Park kereta kat celah2 rumah orang je. betul2 depan LRT Taman Bahagia tu. Naik LRT dari Taman Bahagia ke KLSentral dalam 20 minit gitu. Tambang sorang RM2. Lengang di pagi Sabtu tu. Kitorang ingat kan jam kat LDP tapi tak pulak.

Turun je di KLSentral, kitorang tengok jam awal lagi, naik ke food court cari sarapan lah kan. Nanti dalam train tak da dah nak makan2. Bukan ada jual apa2 pun. Awal-awal pagi jalan2 pusing kat food court, tak tau nak makan apa. Menu semua sama je. Bihun goreng, Nasi Lemak, Mee Goreng, Nasi Goreng, kuih2 pun tak banyak. Tapi i tengok majoriti orang Malaysia ni pagi2 memang suka makan nasi lemak ya? hampir setiap meja i tengok memang makan nasi lemak.. ewww tak sihat!!!!

Ini breakfast i pagi tu. Bihun, Nuget dan burger daging yang di goreng dengan tepung dan juga tempe goreng. i ambil untuk zik, sebab budak kecik ni payah sikit nak makan. harga sepinggan ni RM4.50. Mahal tak? bihun tu seriously i tak boleh makan. Tak ada rasa, dan rasa tak sedap langsung. nak kata basi pun tak basi. tapi tak tau apa yang tak sedap di rasa. maka I makan nuget dgn burger tu je sebab Zikrey pun tak nak makan.

RM4.50.... berbaloi kah?

Dah abis makan, kitorang ke bawah di Gate A untuk tunggu train (komuter) sampai. Orang dah mula ramai kat area tu. tempat duduk pun agak penuh. Zikrey macam biasa la kasik dia main kereta mainan dia, leka la dia. tetiba datang sorang anak mat saleh terus join main dgn Zik. Tercari2 gak mana mak dia... tak nampak... budak ni dari tadi mundar mandir main2 dgn sapa saja budak2 yang ada kat situ. sangat berani... Zikrey apa lagi, pantang la kan awek datang, dia pun laju je la main sama-sama.. tapi Zikrey agak pelik dgn rambut budak tu.. siap dia usap2 kepala budak tu... hehehehe... 

zik dan kawan baru!

kitorang lepak sampai lah train sampai terus beredar ke Gate A dan turun ambil koc masing2. Setiap penumpang memang dah di tetapkan tempat duduk dalam train tu. Sebenarnya dia bukanlah train yang macam nak ke singapore tu. ini adalah perkhidmatan komuter. Yang i naik ni perjalanan dia mengambil masa 3 jam untuk sampai ke Ipoh. sebab banyak stesen dia berhenti untuk ambil penumpang. I ambil 2nd class. Tambang dia RM22 seorang, berbanding dengan class biasa RM12 seorang rasanya. tak ada beza pun cuma tempat duduk selesa sikit lah. yang kurang sedap nya sepanjang perjalanan, aircond tidak rasa sangat. jadi agak panas gak la dalam tu.Train bergerak jam 9.25 pagi dan kami sampai Ipoh jam 12.30 tengah hari. 

suasana dalam train komuter ke Ipoh

sempat main lagi sebelum ZZZZzzzzz
sudah sampai Ipoh bersama budak donut!
Stesen Keretapi Ipoh
Di luar pintu masuk stesen keretapi sambil tunggu teksi
Dapat teksi mintak di hantar ke hotel yang telah pun I buat booking melalui telefon. I ambil hotel "De' Hotel Ipoh" yang terletak agak jauh dari pekan Ipoh. Mana lah i tau kan. lagipun hotel2 dekat town tu kebanyakan penuh sebab budak2 cuti sekolah. dan harga hotel pun naik sekali ganda. Yang tak bestnya india yang bawak teksi tu memang ketuk kitorang sampai RM20, padahal dari stesen keretapi nak ke hotel tu cuma 10 minit je. I dah agak dah dia caj lebih2 sebab masa i duduk belakang i perhati je dia duk perhati laki i dari atas ke bawah. OOo dia tau kitorang bukan orang Ipoh tu yang dia tekan harga kat kitorang. Lepas tu i tanya kat receptionist hotel tu, dan dorang cakap tak sampai harga sampai RM20 koman2 pun maksimum RM15 je. siot kan? tak pe... lain kali aku tau la hehehehe

bersambung.........

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...