Dec 9, 2010

Puding Roti Yogurt Blueberry

Seperti yang di janjikan.. kenalah tunaikan ye tak? dah lah ambil resepi kat blog orang, kena lah share... dan letak link blog yang kita ambil resepi tu... hari tu masa nak buat birthday zikrey.. i cari-cari resepi kat blog abg Mat Gebu.. so terjumpa la satu resepi yang sangat mudah dan cepat untuk di buat... Yogurt Bread Pudding... tapi i tukar tajuk ke bahasa melayu la ya... Puding roti yogurt... sedap!!! so kalau nak tengok resepi asal.. boleh ke blog abg Mat Gebu...

Puding Roti Yogurt Blueberry
dan gambar yang kat atas tu i yang buat... i ni bab2 potong kuih memang fail.. susun pun fail... tapi tu tak penting... yang penting sedap.. hahahaha... puji sendiri la kan...

Bahan-bahannya 
(ikut yang i guna la ya)

1 buku roti gardenia
280g Yogurt Blueberry (i guna Nestle punya)
4 biji telur grade A
3 sudu gula (ikut abg mat dia guna 2 sudu, i rasa tawar)
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan kismis
Butter 

Caranya :-
1. Sapu roti dengan butter kemudian di potong tepinya dan roti di potong 4.
2. Sapu loyang pembakar dengan butter.
3. Susun roti dan tabur kan kismis. buat 2 lapisan atau tiga. ikut berapa byk roti.
4. Dalam bekas lain, satu kan telur, esen vanilla, gula dan yogurt dan pukul dengan whisk sehingga sebati.
5. Tuang kan kedalam loyang yang disusun dengan roti tadi.
6. Bakar dengan cara "bain marie" (letakkan loyang kedalam bekas yang berisi air panas) dalam oven yang dipanaskan dengan suhu 160 darjah celcius (i guna oven kecil so kena guna api perlahan)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...