Dec 20, 2010

Kereta rosak?

Semalam hari Ahad... (ye semua orang tau la kan hari Ahad hehehe). Pagi2 aku dah pergi pasar borong pi beli barang basah... dah memang tau pun bateri kereta nak kong. Bila nak hidupkan enjin dah macam putus2 je bunyiknya... dah pesan kat ayah zik, tapi tak tukar2 lagi...

So pagi semalam dah berdetik hati "ni kalau kat pasar tak boleh start enjin ni, macam mana aku nak buat ek?". Sepanjang jalan nak ke pasar tu aku duk fikir2 lah kan.. tapi sudahnya tak dapat gak penyelesaiannya... dah siap2 beli barang.. sekali nak balik.. start2 kereta... nan ado... huwaaaaaaa bateri abih dah... camner aku nak balik ni? dah lah sorang2 pergi pasar.

Call ayah zik... tak berjawab.. asik voice mail je... credit ada RM2 je.. nyawa2 ikan dah ni... duk mencangkung jab.. pikir apa nak buat ek? ambik keputusan menapak gi Petronas beli prepaid. jauh gak menapak. 200 meter ada tak? dah lah renyai2. redah gak la... tengah jalan2 nak ke Petronas, Ayah Zik call. cerita punya cerita. ayah zik kata balik naik teksi... humang oi... mana i nak hangkut troley ikan2 i tu? pi ke tepi jalan cari teksi?

pikir punya pikir, teringat kat kawan IG. Plug2pin nick dia... i sms tanya dia ada kat rumah tak. ye lah mana lah tau kot2 dia gi bercuti ke apa kan.. tunggu2 tak reply2.. ok lah fikir lain plak.. try nak sms SweetBee.. tapi tak sempat nak text SB.. Plug reply msg i.. dia kata ada kat rumah... yes!!! tq plug!!!

Plug datang bawak jumper, i mana reti nak guna jumper... Plug pun tak sure... skalik mintak tolong sorang uncle india.. ok la dia tolong... tak mo gak hidup... yang i tak suka tu.. time ni laa ramai yang nak kerumun tengok... padahal tadi awal2 sekor pun tak ada kat area situ... yang ada aku tanya.... tah apa2 jawapannya... i tanya "workshop" pun dia tak tau apa tu workshop... i tanya jumper.. dia kata tak ada... ada ke patut suruh beli jumper... duit aku dah la tinggal RM20 je masa tu...

dah tu pulak... elok2 tengah nak "jump" kereta tu... pandai lak mamat yang i tanya mula2 tu datang bawak jumper... padahal tadi dia ckp dia suruh i beli... la ni elok plak datang bawak jumper konon dia kata jumper yang Plug ada tu murah punya so tak jalan laa...

apa ko ingat murah2 tu bukan duit ek? ko punya je la mahal? tapi nasib baik boleh dah start kereta i... terima kasih la kat mamat tu hehehehehe... dan terima kasih kat Plug2pin a.k.a Mimi... nasib ada kawan dekat2... Plug... aku hutang ko satu budi baik... (^__^)

Balik je rumah i tak off dah enjin tu terus suruh ayah zik pi tukar bateri.. segera laa ayahnya pergi.. selesai sudah... moral of the story??? byk sgt...

1. Sila pastikan yang guna prepaid ni ada cukup credit jika berlaku kecemasan
2. Sila bawak duit lebih... toksah la bawak cukup2 je macam i ni haaa... memang bawak tuk belanja pasar je.. IC pun i tak bawak... hehehehe lesen lagi laa sebab i lesen agong....
3. Sila tukar bateri kereta kalau dah tau kereta tu dah nak kong... nasiblah rosak kat pasar.. kalau tengah jalan how? mau nangis!!!


4 comments:

  1. perghhh!!! mencabar minda gak tuh kak pia...nasib baik ada plug tuh...

    ReplyDelete
  2. Yun...agak mencabar gak la hehehehe...
    ni la perempuan kan? semua tatau kah kah kah

    ReplyDelete
  3. ahad pg sy ade kat umah..hehe..sy dulu..bateri kong kat opis skali..kat umah pengasuh skali...ehehe..mmg byk pengajaran
    seb baik sume ok kan...uhuhu

    ReplyDelete
  4. tu laa pasal... pengajaran laa ni ... hehehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...