Oct 21, 2010

Mencuba buat Kuah Dhal

pertama kali cuba buat kuah dhal... jadik.. dan puas hati...




Resepi :-


1 biji terung panjang, 2 biji kentang, 1 biji carrot, 1/2 cawan kacang Dhal, 2 biji cili hijau (ikut suka), daun kari, satu sudu kecil biji sawi, sebatang kulit kayu manis, bunga lawang, bawang merah, bawang putih, halia (semua dikisar), garam, gula dan minyak.
Caranya :-
Rebus kacang dhal sehingga separuh empuk, masukkan kentang, carrot dan rebus sehingga empuk. Apabila dah empuk masukkan terung. Di kuali lain, panaskan minyak dan tumis bunga lawang, kulit kayu manis, daun kari dan biji sawi kemudian masukkan bahan kisar dan goreng sehingga naik bau. Angkat dan curahkan kedalam rebusan dhal tadi. masak sehingga pekat dan hidang.
boleh di makan bersama roti, mantou, dan roti canai... hehehehe


4 comments:

  1. waaa... mantab mba kuah dhal nya
    tengkyuuu yaaa....

    ReplyDelete
  2. yaa mantap ka?
    sila sila...

    ur welcome!

    ReplyDelete
  3. Salam.......selamat berkenalan......saya join awak punya blog..boleh tak.......

    ReplyDelete
  4. salam eida.... terima kasih sebab join sini... bukan ada apa pun blog ni... merepek meraban je byk hehehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...