Jun 29, 2010

apa kerja la budak ni....

mula-mula dia lompat2.. gelak sorang2...

rupanya.. follow pingu...

pingu angkat berat.. dia pun buat... dia ingat.. pingu tu yang ikut dia...




mari kita zoom apa ada kat TV tu.... oooo ada webcam... dia tengok pingu tu sama macam dia buat kat sebelah tu.... hahahahaha



itu laa perangai si Zikrey... :D








Jun 21, 2010

Beriadah di Putrajaya

beriadah mengeluarkan peluh, memecah kan lemak2 tepu... yang semakin hari semakin tebal... hehehehe....


sukanya bila dia ceria....





sempat pandang kamera tu..







Jun 19, 2010

Luahan hati ibu....

ketika ibu menaip blog ini... hati ibu sangat kecewa dan sedih... luaran ibu ketawa dan senyum.. tapi didalam hati.. ibu sedih sangat... ibu sedih dengan sikap anak ibu.. ibu tau anak ibu masih lagi kecil dan tak faham apa-apa... tapi anak ibu betul betul menguji kesabaran ibu... ibu hilang sabar... bukan sekali tapi berkali-kali...

dari petangnya lagi.. anak ibu dah buat perangai... ayah kata nak bawak pergi i-city kat Shah Alam tu... ibu ajak anak ibu mandi... tengah2 ibu nak sabunkan anak ibu... anak ibu jerit2 panggil ayah... ayah ada kat atas.. mandi jugak.. ibu panggil ayah.. tapi ayah tak dengar.. sudahnya ibu bawak anak ibu naik jumpa ayah.. sampai di atas.. anak ibu tak nak masuk bilik air.. sudahnya menjerit2... nak lari turun bawah... ibu letih.. turun naik.. ibu ikut jugak.. tapi ibu dah bising2 marahkan anak ibu... ibu nak bawak mandi, tapi anak ibu menjerit2 nangis tak nak... ibu hilang sabar.. sebab bila anak ibu menangis.. bunyinya macam kena dera... kuat sangat.. ibu angkut jugak bawak masuk bilik air...

dalam bilik air.. anak ibu menjerit jerit macam kena cubit.. ibu rasa orang keliling mesti ingat ibu ni dera anak... siap mandi.. ibu nak pakaikan anak ibu baju... anak ibu buat perangai lagi... tak nak pakai seluar.. tendang tendang dengan kaki sambil jerit2 menangis.. ibu sabar lagi.. layan jugak... sampai ayah turun... anak ibu masih menjerit2... ibu hilang sabar dah... ibu ambik seluar anak ibu tu.. ibu campak kat muka anak ibu....

ibu bangun.. pergi ambil tuala.. ibu nak mandi.. nak siap... ibu biarkan ayah yang uruskan anak ibu.. tapi tak... anak ibu jerit2 panggil ibu... "bibu bibu" ... tapi hati ibu sangat marah dengan perangai mengada2 anak ibu.. ibu buat tak tau je.. ibu terus ke bilik air.. anak ibu kejar ibu... sambil panggil "bibu...bibu"...ibu buat buat pekak.. masuk bilik air... dan tutup pintu... ibu dengar anak ibu meraung2 kat luar sana.. tapi ibu cuba keraskan hati...

lepas ibu siap.. anak ibu datang kat ibu... cuba nak cakap dgn ibu.. tapi ibu buat apa? ibu buat tak tau je.. menonong je ibu jalan.. buat dan siapkan barang untuk keluar nanti.. anak ibu ikut je belakang ibu.. tapi ibu buat tak tau je.. akhirnya anak ibu menangis.. jerit2.. ibu buat tak reti.. ibu nak anak ibu tau yang ibu marah... marah sgt... sampai nak naik kereta pun.. anak ibu tak nak ayah dukung.. jerit jerit panggil ibu, ikut belakang ibu.. tapi ibu keraskan hati.. buat tak tau... sampai di tarik oleh ayah... meronta2 anak ibu menjerit "bibu... bibu..."

tapi ye la kan.. hati ibu.. mana sanggup melihat anak ibu macam tu.. ibu dukung.. ibu peluk... anak ibu nangis kat bahu ibu... tersedu sedan menangis.. sambil peluk ibu kuat-kuat.. ibu cium2 anak ibu... sampai di shah alam... anak ibu dah mula balik... dengan keadaan orang yang ramai.. anak ibu tak nak di pegang... nak berlari jalan sendiri.. kiri kanan ada kereta... ibu takut kena langgar.. ibu takut kena culik.. kalau sesaat ibu terlepas pandang.. ibu tak nak ibu menyesal kalau ada apa2 berlaku pada anak ibu... tapi anak ibu??? buat tak tau... tak boleh di pegang.. tak boleh di dukung... tak boleh di pujuk...

ibu dgn ayah layan jugak.. ikut jugak.. ibu terkejar sana sini.. sakit dada ibu... terus sakit kepala berdenyut2... tapi anak ibu? berlari di tengah2 orang ramai... panik ibu dibuatnya... anak ibu hilang kawalan...!!! ibu dukung juga... sepenuh tenaga ibu.. ibu pegang anak ibu.. tapi anak ibu menangis menjerit2 sekuat hati.. sangat memalukan waktu itu... orang keliling mula pandang kat ibu.. orang ingat ibu culik anak orang.. sebab ibu dukung bawak anak ibu pergi... anak ibu meronta2 cakap "NO NO NO" .. orang semua pandang ibu... ibu malu sangat2... tak pe.. ibu pujuk jugak.. ayah pun camtu.. bila ayah nak dukung.. anak ibu tak nak... ibu dukung jugak.. bawak jalan2 ke tempat jual mainan.. sampai situ anak ibu hilang kawalan jugak...

anak ibu menjerit2 lagi.. tak mahu di dukung... tak mahu di pegang.. nak berjalan sendiri di celah2 orang ramai.. ibu jadi marah sangat2.. ibu cakap... "kita balik" naka ibu kata "NO NO NO" ibu angkut jugak anak ibu walaupun anak ibu dah mula menjerit2 macam histeria... sambil di perhatikan oleh orang sekeliling.. ibu nekad cakap kat ayah... "jom balik"...

semasa ibu menghala ke arah parking kereta.. anak ibu mula meronta2 tau yang kita nak balik.. tapi kedegilan anak ibu mula mencabar kesabaran ibu.. ibu tarik tangan anak ibu.. ibu dukung kuat2 ibu jerit depan2 muka anak ibu.. ibu cakap "DIAM!" lepas itu ibu cubit 3x kat peha anak ibu.. anak ibu betul2 buat ibu KECEWA.... ibu sedih.. ibu tahan air mata ibu kat situ... ibu dengar anak ibu cakap "tak nak, tak nak" masa ibu cubit anak ibu tu... tapi hati ibu sangat marah... sangat kecewa...

sampai di kereta.. anak ibu buat hal lagi... tak nak masuk kereta... tolak2 pintu kereta dengan tangan.. tak nak masuk... ibu rentap anak ibu... humban dalam kereta.. tutup pintu.. ibu marah anak ibu gila2... ibu sedih sangat masa tu... Ayah pun diam je... tak tau dah nak ckp apa... memang ibu sedih sangat.. kenapa anak ibu berperangai macam tu... kenapa anak orang lain baik? kepala ibu makin berdenyut-denyut... ibu tahan... ibu cakap kat ayah.. tolong belikan ubat.. ibu tak tahan...

ayah stop kat 7E... belikan panadol active fast... masa ayah pergi.. ibu tinggal dgn anak ibu dalam kereta... ibu pandang muka anak ibu.. ibu tanya.. "kenapa anak ibu buat ibu macam ni?" ibu nangis depan anak ibu... ibu sedih.. ibu rasa ibu gagal didik anak ibu... saat ini pun ibu nangis menaip cerita ini... ibu rasa down sgt... tapi bila ibu tanya macam tu kat anak ibu.. anak ibu terkebil2 pandang ibu... buat muka kesian bila tengok ibu menangis... ibu peluk anak ibu.. ibu cium anak ibu... ibu rasa ibu gagal mendidik anak ibu... ibu tau terlalu awal untuk ibu judge anak ibu... tapi ibu kecewa... kecewa sangat...

ibu harap.. bila anak ibu sudah boleh membaca.. sudah boleh memahami.. baca laa apa yang ibu taipkan ini... ini lah luahan hati ibu terhadap anak ibu... ibu nak jadi ibu yang baik pada anak ibu... nak didik anak ibu supaya jadi anak yang sopan, baik dan bijak... mungkin ibu kurang berdoa? mungkin ibu kurang beri perhatian?? ibu tak tahu... ibu tak memanjakan anak ibu berlebihan.. kalau anak ibu salah.. ibu tetap marah... tidak ada ibu membiarkan kesalahan anak ibu... tapi kenapa anak ibu bersikap begitu?

walau apa pun... ibu tetap sayang anak ibu.. bagaimana marahnya ibu.. ibu tetap menyanyangi mu dunia dan akhirat...

Jun 17, 2010

Disney Encyclopedia

Untuk zikrey ... ayah belikan... walaupun zikrey bukan reti baca pun... tapi tak pe.. buku tak akan busuk.... simpan laa berapa puluh tahun pun.. buku tetap macam tu... ilmu tak akan hilang... ni pun sebab ada salesman dari Disney datang jual murah... RM20.90... tu yang beli tu... payah nanti nak dapat kat luar.. kalau ada pun katanya harga asalnya RM89.90...




Jun 14, 2010

zaman sekolah dulu!

semalam belek2 album.. ada laa gambar time sekolah dulu... kelakar je tengok muka masing2... berlemoih... comot.. semua ada hehehehe, ada laa few gambar snap balik guna kamera... aku tak ada scanner.. so snap je.. kabur sikit...




ni gambar masa masuk memperagakan pakaian traditional... memang ikut kan hati aku tak nak masuk... aku ni pemalu bai... tapi cikgu paksa gak sebab nak cari orang tinggi2... nak tak nak aku join gak... hehehehe cari laa aku mana satu... (kalau korang kenal laa)

ni kira pertandingan... tapi bukan kat sekolah aku... buat kat sekolah lain... Pesta Senirama 93... banyak acara dari sekolah2 seluruh Klang.. ada yang dikir barat... ada yang menari bagai...



ni masa kat hostel... aku dulu terkenal sikit bab rambut laa.. suka buat rambut maggi... kira cantik kat rambut je laa.. wakakakkaka... yang sebelah aku ni... nama dia Maria... dah lost contact dgn perempuan ni... tah mana sekarang.. tapi Maria ni aku bukan kenal dari form 1, dia masuk masa form 4 kalau tak silap... so jadi good friend... dia ni.. kaki sosial.. tapi best kawan dgn dia... hati baik... ramai tak berkenan.. tapi dgn aku dia ngam..




hah.. ni gambar masa form 2 rasanya... aku agak tomboy.. rambut pendek... pun kat hostel... tapi dalam gambar tu ada yang tak duduk hostel.. dorang datang lepak je... sangat huduh muka aku masa ni... dalam ramai2 dalam gambar tu... sorang je dah tak jumpa.. yang baju hijau putih tu... Norlia Wasli nama dia.. orang Sarawak... mana laa dia sekarang... yang lain2 tu semua jumpa kat Facebook...




ni my BFF... masa ni form 5... pagi nak gi sekolah... posing dulu buat kenangan... sampai la ni masih berkontek2 dgn member aku ni... Ina nama dia.. now dia tengah preggy anak ke 5.... cayalah Ina... :D




owhhh ni gambar masa batch kitorang buat reunion... kat shah alam rasanya... (serius aku ni pelupa sgt.. byk benda dah tak berapa ingat)... mamat ni nama dia Zul... pun masih kontek sampai ke hari ni... ada kat Facebook... dulu time sekolah satu kelas jab dari form 1-3... pastu terpisah kelas... dia Sains 2 aku Sains 1... tapi dulu konon orang ingat dia bf aku... tak gak... suka tu memang suka.. tapi tak serius laaa... suka jadi kawan.. sebab mamat ni memang pandai melukis... dia kidal.. tapi lukisan memang superb... now dia jadi tokey buat langsir... menjahit beb... lelaki tu .. menjahit langsir... :D

Jun 8, 2010

Alergik

Sabtu lepas... officemate i buat birthday party anak dia.... so aku pergi laa kan... sampai awal kat sana... lepak2 sambil tunggu orang lain datang... majlis pun belum mula lagi, anak aku makan laa papadom kat situ... bukan dia ni tak biasa makan papadom cuma yang dia biasa makan yang bulat besar tu je... tapi hari tu masa kat birthday party tu dihidangkan papadom yang jenis empat segi tu.... tu je la dia makan.... dalam 15-20 minit lepas tu tiba2 bibir bawah dia bengkak.. menggelembung macam ada air... risau la kan tengok camtu.. dia pulak dah merengek2... itu tak kena.. ini tak kena... nak tak nak... aku terpaksa laa beransur dulu nak bawak dia pergi klinik... menangis2 dia kat bahu aku... aku tak tau sama ada dia sakit or dia rasa gatal... dia asik gigit2 tudung aku.. sambil kesat2 kat bibir dia....

terus la kitorang pergi cari klinik berdekatan.... doc pun tak dapat nak tengok bengkak dia... sebab dia dah meraung2... pastu siap kemam bibir tu... lepas je jumpa doc... dalam kereta bagi dia minum susu... abis je susu... aku bagi dia ubat yang doc bagi tu.... dalam 15 minit je bengkak tu dah mula surut....

ni masa dalam kereta... on da way balik rumah... cuba tengok bibir tu... bengkak kan? payah betul nak ambik gambar dia...


ni masa dia minum susu.... besar bibir dia.... merah pulak tu....

Jun 3, 2010

zikrey muntah

patut laa pagi tadi dalam kereta tengok si zikrey ni lemah je, baring je kat belakang... tak macam selalu terkinja2 dalam kereta... nak kata demam tak gak.. rasa dahi ok je... so dia duduk kat pangku aku sambil melekap kat dada aku tu... aku pun usap2 laa belakang dia.. elok je sampai kat simpang umah mak toknya... melambak muntah kat baju aku... abis semua tudung, baju dan seluar aku pakai... kiranya mandi muntah laa aku pagi tadi ....

nak tak nak, patah balik semula ke rumah... nak gi kerja macam mana dgn bau muntah segala... dia pun baring je kat dada aku.. nasib ada spare towel dalam beg dia... sampai rumah, aku mandi.. SMS boss ckp aku lambat sikit masuk ofis...

jam 10.45 pagi baru aku sampai ofis... hehehehehe... macam2 hal kan..

Jun 1, 2010

zik@borders

sambung cerita sabtu lepas, dari kilang beryl's, terus balik Kajang jab... hantar duit mak, pastu hantar biskut kering yang di pesan... biskut kering tu ada kat MyMydin je.. tu yang kena pesan kalau nak, kat kajang singgah ke Metro plaza jab, ayah zik nak cari barang, so aku dgn zik gi kedai DVD... meroyan budak donut tu nampak DVD Thomas, Barney, Bob the builder, shrek etc... last sekali dia rembat satu DVD Fireman Sam... tu la rupanya budak donut...

pastu selesai kat Metro Plaza tu, ayah zik kata nak ke Jalan Pasar, so terus laa ke sana mencari alat2 untuk pasang aerial rumah... on-da-way dalam kereta... zikrey tidur.. sambil peluk DVD dia tu... dia ni kalau dapat barang baru, mula laa itu je dia hadapkan.. sampai bawak tidur....celik je biji mata itu di cari dulu...

tak caya? tengok laa tidur atas pangku aku sambil peluk DVD Fireman dan juga bantal busuk

selesai kat Jalan Pasar.... ayah zik kata nak gi imbi pulak... nak cari barang lagi... so singgah ke Times Square... lagipun lapar dah tak makan ni... sambil nak tunggu ayahnya pergi low yatt.. aku dgn budak donut lepak kat borders times square... aku rasa situ je tempat strategik untuk budak donut ni tak merayap dan berlari sana sini..... masuk je borders... nampak je buku2.. dah mula tak tentu arah dah dia.... tak pe... janji dia tak merayau jauh2... tak perlu aku kejar dia


duduk laa ko sorang2.. baca buku.. tah apa dia ckp sorang2.. sambil tunjuk2 buku tu.... tengah2 aku nak snap gambar dia... ada plak pak guard marah tak kasik ambik gambar... ceh!!! kemut ko pak guard...

dan bila ayahnya datang.... ini yang di rembatnya.... huh! sebulan je barang mainan dia je dekat seratus...

best gak thomas ni ada bunyik2... pastu boleh bukak2 dalam buku tu... bibu pun tumpang tekan gak ... heheheheh


ada dua kawan baru thomas ni.... yang purple Rosie siap ada pimples, yang oren tu nama Billy... gigi jongang siot... wakakakkakaka macam2...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...