May 10, 2010

Denggi

ni kisah mak aku kena denggi minggu lepas... dari kena demam panas... bawak pergi klinik... doc ckp demam biasa je.. bukan H1N1 atau Denggi.... lepas 3 hari demam tak baik2... mak aku cakap kepala je panas badan tak berapa... masuk hari kelima... mak aku call kakak aku kata dah tak larat.. nak pergi hospital jugak..

Jadi hari Rabu lepas... kakak aku bawak mak aku ke HUKM, terus ke bahagian kecemasan... sampai di sana, doc di HUKM sangat bagus memberi bantuan apa yang patut... doc kata mak aku dah kurang oksigen tapi mak aku ni nampak relex je tak ada pulak sesak nafas ke apa.. jadi doc pakaikan gak oksigen kat hidung... ambik darah buat test... platelet menurun dari 40 lebih ke 30 lebih... maka mak aku +ve Denggi...

dari pagi masuk wad kecemasan, doc pantau sampai lah ke petang... masih tak ada perubahan pada bacaan oksigen dan darah... dalam jam 7.30 malam keadaan terkawal... mak aku di pindahkan ke wad biasa di tingkat 6... so dia cuma di beri air dan oksigen... sambil di pantau doc kandungan gula dan darah tinggi dia....

masuk hari ke dua kat HUKM... tak ada perubahan lagi bacaan darah... jadi hari tu paginya kakak aku tumbukan pucuk betik.. dan perah air daun tu dapat laa dalam 2 sudu... sampai kat hospital pagi tu kakak aku bagi mak aku minum air daun betik tu... pahit gila ko... malam nya bacaan berubah mendadak.. naik ke 78... amazing kan? petang tu... aku bawak gak sup ketam... requested by my mom.... so dalam pada minum air daun betik... dia pun minum sup ketam... dan hari sabtu nya... sudah discharged... alhamdullillah keadaan bertambah baik.....

dan tadi di ofis... agent aku buat dua claim untuk budak... kes denggi jugak... agent aku pun cakap budak tu di beri minum air daun betik... 2 hari je masuk hospital.. dah naik bacaan platelet dia dari 20+++ ke 50+++... dan now dah sihat...
so guys.. kalau ada sapa2 kena denggi... bagi laa minum air pucuk betik.. insyaallah...

4 comments:

  1. alhamdulillah dah baik.. nasib baik la ada anak2 yg baik cam bibu Rin n kakaknye ini..

    ReplyDelete
  2. ye ye bibu memang baik :D sapa lagi nak jaga kan? kalau bukan anak-anak.. :D

    ReplyDelete
  3. syuko mak akak dh sihat.
    mentua ina mmg amalkan makan pucuk betik atau minum air die. b4 ni x tak tau utk ape. la ni dh tau dh. ubat rupenye...

    ReplyDelete
  4. pucuk betik byk khasiat ina...
    akak pun mkn buat ulam.. kadang2 goreng.. sedap!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...