May 31, 2010

Chocolate Fair @ Beryl's Bangi

Sabtu lepas kat Beryl's Bangi ada buat Chocolate Fair & Free Chocolate Buffet... event ni untuk 3 hari... 28-30 May... so kitorang pergi hari sabtu.. on-da-way nak balik kajang tu.. singgah ke Bangi kejab jenguk2 Beryl's sebab chocolate adalah makanan kegemaran budak donut tu...


Melilau gak laa mencari Beryl's ni.. tu la.. ni jenis pergi tak tengok map dulu :D main cari je kat seksyen 9... akhirnya jumpa... biasalah ikut ayah zik.. sure tak sesat punya... tengok byk kereta parking dah depan Beryl's ni... apalagi.. jom makan chocolate...


dah tak tentu arah dah budak donut ni... kehulu hilir peluk chocolate...



sebahagian chocolate yang ada... tempat nak membeli chocolate ni agak sempit... orang ramai... payah sikit nak memilih... sesak...


time ni la nak tunjuk gambar Thomas dia...


macam-macam jenis chocolate... harga pun tak laa murah sgt pun... tapi ok laa.. byk pilihan compare dengan kat hypermarket tu tak semua ada....


depan pintu masuk je dah nampak kotak2 di hadang nak buat divider... kat situ laa chocolate free....




budak donut dan ayahnya.... terpaksa cepat2 bawak lari... sebab depan tu ada jual aiskrim... kang meroyan budak donut tu kang... yang bangla kat tepi tu tengah susun2 mangkuk kertas.. untuk isi chocolate free... ambik yang nak makan je.. tak boleh byk2....



kita boleh mintak chocolate mana kita nak... tak byk pun... tapi apa kita mintak diorang bagi...



ini untuk budak donut... yang dia makan je aku ambik.. yang chocolate putih tu tak ambik.. sebab manis sgt...



dan ini chocolate yang i beli... sekadar untuk makan sendiri je... tak leh banyak2... kang habis kat si zikrey je...

May 26, 2010

Bengang!

aku heran tau pompuan sorang ni... suka sangat pakai ayat "ada aku kesah"... ye dulu2 pun aku suka pakai ayat tu... aku start guna pun ambik dari blog Azwan Ali... tapi aku guna dengan cara yang berhemah... ...

kat ofis aku ni ada PIC , jadi apa2 masalah kitorang akan refer kat pompuan ni.... so far okeh la kan.. tapi dia ni ada satu tabiat suka jawab "ada aku kesah"?.... masalahnya yang buat aku bengang... telefon ofis aku rosak tak boleh pakai since hari isnin... jadi tengah hari aku nak pergi tapau lunch, aku terserempak dengan pompuan ni aku bgtau la kan telefon ofis aku rosak... sedap badak je dia jawab "ada aku kesah?".... ok fine... aku blah... aku assume dia jawab camtu dia take action la kan....

today, hari rabu, telefon aku still rosak... maksudnya dah 3 hari kan rosak... aku tak boleh nak buat kerja nak call HQ, nak call client.... nak intercom kawan2 sini.... jadi masalah laa nak berhubung apatah lagi bergossip... ..... maka HP aku laa jadi mangsa nya.... letih beb...


nak di jadikan cerita... lunch hour tadi aku nak gi tapau, berselisih dgn pompuan PIC tu lagi.... dan aku tanya benda sama... "kak bila phone line saya nak dibaiki?"
korang tau apa dia jawab "argh lantak biar laaa"
so? ko nak aku buat apa? tak yah buat kerja? complain kat HQ? Fax kat CEO?
i hate this!!!!!

May 17, 2010

Kek Cawan

Aktiviti minggu lepas... percubaan membuat cupcake... hat ni aku buat kek coklat ikut resepi kak hanieliza... resepi superb.. sedap kek ni... sangat lembut... tujuan sebenar buat cupcake ni, sebenarnya nak try buat butter cream nak tepek atas kek tu... skalik tak jadik pulak... so next week laa aku try... nozzle semua dah beli... krimwell pun dah ada... golden syrup pun ada gak... tinggal nak bancuh je

lagi pulak ofismate aku si Nor nak suruh aku buat cupcake untuk goodie bag time birthday anak kedua dia bulan June ni... tu yang aku duk try nak buat butter cream tu...
macam biasa sapa nak resepi.. upon request je laa aku bagi... malas nak taip panjang2... aku letak pun bukan ada orang ambik resepi pun
meh tengok gambar

pukul sampai kembang... hehehehehe


hat ni dah siap di masukkan dalam cawan2... dan kalau korang nak tau kenapa aku tak jadi buat butter cream.... hehehe sebabnya kek aku melimpah naik tinggi dari cawan nya.. maka sememeh laa cawan2 tu... sebab gebu sgt ko... so next experimen aku kena letak half je dari cup tu... ikut nya 3/4 tapi kena half gak.....


tengok laa sememeh ke tak... tak comel dah... harap tuan je comel.. kek tak comel.. hahahahah merasalah puji diri sendiri

May 10, 2010

Denggi

ni kisah mak aku kena denggi minggu lepas... dari kena demam panas... bawak pergi klinik... doc ckp demam biasa je.. bukan H1N1 atau Denggi.... lepas 3 hari demam tak baik2... mak aku cakap kepala je panas badan tak berapa... masuk hari kelima... mak aku call kakak aku kata dah tak larat.. nak pergi hospital jugak..

Jadi hari Rabu lepas... kakak aku bawak mak aku ke HUKM, terus ke bahagian kecemasan... sampai di sana, doc di HUKM sangat bagus memberi bantuan apa yang patut... doc kata mak aku dah kurang oksigen tapi mak aku ni nampak relex je tak ada pulak sesak nafas ke apa.. jadi doc pakaikan gak oksigen kat hidung... ambik darah buat test... platelet menurun dari 40 lebih ke 30 lebih... maka mak aku +ve Denggi...

dari pagi masuk wad kecemasan, doc pantau sampai lah ke petang... masih tak ada perubahan pada bacaan oksigen dan darah... dalam jam 7.30 malam keadaan terkawal... mak aku di pindahkan ke wad biasa di tingkat 6... so dia cuma di beri air dan oksigen... sambil di pantau doc kandungan gula dan darah tinggi dia....

masuk hari ke dua kat HUKM... tak ada perubahan lagi bacaan darah... jadi hari tu paginya kakak aku tumbukan pucuk betik.. dan perah air daun tu dapat laa dalam 2 sudu... sampai kat hospital pagi tu kakak aku bagi mak aku minum air daun betik tu... pahit gila ko... malam nya bacaan berubah mendadak.. naik ke 78... amazing kan? petang tu... aku bawak gak sup ketam... requested by my mom.... so dalam pada minum air daun betik... dia pun minum sup ketam... dan hari sabtu nya... sudah discharged... alhamdullillah keadaan bertambah baik.....

dan tadi di ofis... agent aku buat dua claim untuk budak... kes denggi jugak... agent aku pun cakap budak tu di beri minum air daun betik... 2 hari je masuk hospital.. dah naik bacaan platelet dia dari 20+++ ke 50+++... dan now dah sihat...
so guys.. kalau ada sapa2 kena denggi... bagi laa minum air pucuk betik.. insyaallah...

May 3, 2010

Chocolate Cake

Aktiviti hujung minggu... membuat kek lagi.... kali ni kek chocolate.. ambil dari majalah resepi... tapi kurang moist laa... i lagi suka resepi yang fiona bagi dulu masa kat IG lama.... dua kali dah buat... sgt sedap dan moist.... memandangkan resepi tu tertinggal kat ofis.. so ambil yang dalam majalah punya... tapi ok la jugak...
hari tu kata nak bagi kat Linie.. tak jadi sebab kek aku habis di baham anak buah aku... nanti aku buat lagi.. hehehe sorry ya kawan...

baru siap bakar... warna putih2 tu white chocolate chips



sudah di letak toppingnya.... agak cair la pulak sebab ingatkan kek dah sejuk.. rupanya masih suam... so i letak dalam fridge... cantik dah...


setelah di potong... gitu la rupanya... itu kek agak gemuk sebelah.. hehehe.. oven tak rata la tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...