Apr 26, 2010

Apple & Chocolate Cake

Aktiviti hujung minggu... mencuba membuat kek... resepi ambil dari IG.net... thanks to nick Mantan... sedap kek ni... ada apple, ada chocolate, ada rasa limau... :D...

ni masa dalam oven.. baru nak mula membakar...


sudah siap.. taraaaaa.....


tengok laa budak zikrey ni.... jakun tau.. mentang2 ibu dia tak pernah lagi buat kek sejak dia dilahirkan :D... siap letak atas pangku nak bau... koser tauwww...


dan ini la rupa keknya.. yang telah di belah2... yummy.......


Apr 1, 2010

terkenang semasa dulu

dalam kereta tadi aku borak2 dengan ayah zik pasal naik bas zaman sekolah2 dulu.. so terus teringat kisah2 masa kecik2 dulu... antaranya..





Bas Foh Hup

aku dulu start dari darjah 3 dah dibiasakan naik bas awam.. time tu aku duduk cheras kajang... zaman2 tahun 1984 kat kajang bas paling glamer ialah bas Foh Hup... wakakkaka sikit punya bangga orang kajang dengan bas Foh Hup tu... mau tak bangga.. tu laa satu2 bas yang boleh hantar ko dari kl ke seremban... laju beb... bas Foh Hup ni cermin dia ada dua jenis.. satu tarik atas bawah.. satu lagi tolak macam sliding tu... kalau dapat bas yang buruk... tingkap bas pun tak boleh nak tutup.. kena time hujan, basah ko kat seat bas tu... masa tu laa semua sanggup berdiri walaupun dari Kajang nak ke seremban...


dulu laluan utama nak ke seremban kena ikut jalan lama.. kena lalu beranang, mantin, dan terus ke seremban.. tang kat bukit mantin tu horror.. dah laa lalu ikut kubur... naik bukit lak tu.. slow je bas Foh Hup merangkak naik...

Macam aku budak sekolah... bas Foh Hup ni ada bagi pas bulanan... dari zaman abg aku, kakak aku.. sampai laa ke zaman aku... memang kitorang tiap2 bulan ambik pas bulanan... aku ingat lagi .. untuk budak sekolah pas bulanan dia warna merah... sekeping kad yang di lipat dua... nanti naik je bas.. ko tunjuk je kad tu kat konduktor bas... lepas laa kan... yang kelakarnya aku punya kad tu siap balut dengan plastik balut buku teks tu... ye laa kalau tak balut.. mau hancai kad aku... dengan bau hapak nya... dengan berbulu kertasnya...

dulu2 murah je pas bulanan tu... sebulan RM15... kalau bulan tu ada cuti sekolah... nanti siap2 laa diorang tolak.. dapat laa murah lagi...


Bas Mini

haa bas ni lagi hantu.. kalau dulu aku nak gi KL dari kajang... mak aku laa lagi suka ambik bas mini... selalunya kitorang akan ambik bas Foh Hup dulu dari rumah then berhenti kat Taman Midah cheras... transit beb.. heheheheh... dari situ kena tunggu Bas Mini pulak... sebab area Kajang memang tak ada bas mini... aku ingat lagi.. kalau dari Taman Midah nak ke KL kena ambik bas mini nombor 32... punya laaaa ramai manusia nak naik bas mini... paling aku tak suka... tapi nak buat camna... dah mak aku nak kena gak naik bas tu gi KL... laju siot... aku berapa kali dah terjatuh dalam bas mini.... sebab brek punya pasal laaa... wakkakakakaka...

pernah aku jatuh dari tempat duduk tengah ke depan.. elok je sampai belakang driver bas... tok sah kata aku.. mak aku pun pernah nak terjatuh keluar dari tempat duduk... gila babeng laju bas mini... cilok tak hengat... dulu2 nak gi KL murah je... sorang tambang 50sen ... aku pulak 30 sen sebab aku kecik lagi .. kira tambang budak laa kan....

pastu fav bas mini ni dorang mesti suka bukak lagu UKays... sampai aku naik hafal laaa lagu2 kumpulan Ukays ni... tak payah beli tape... ko naik je bas mini sure dapat dengar lagu tu... driver pulak majoriti melayu... lagi laaa layan rock 80an beb... rasa cam naik coach... wakakakaakakaka


tapi paling aku tak suka bas mini ni.. kalau time loceng rosak... dah tu ko duduk kat belakang2... dengan orang ramai sesak2 berdiri.... bila ko nak berhenti.. nak tekan loceng... loceng plak tak bunyik... dah tu nak kena keluar gi belakang driver ckp nak berhenti.. mana ko nak keluar???? punya laa sesak... dah tu pasang radio kuat gila... tau tau tempat ko nak turun tu dah terlepas 1km...wakakakakkakak siot... tak kan nak jerit dari belakang ckp ko nak berhenti... malu beb.. ramai pakwe2.. kang takut dorang nak ngorat dengar suara jantan keluar hehehehehehe


Bookband (bukan broadband ok)




korang pernah tak pakai benda ni?? aku dulu time start sekolah menengah laa baru reti pakai ni... dan mampu nak beli... dulu mana ada duit nak beli.. sebulan mak aku bagi belanja RM10 je.. masa tu duk asrama... tengok kawan2 pakai.. aku pun nak gak... time dulu2... berlumba2 pakai bookband ni... macam2 rupa ada... cantik2... mula laaa aku pun jeles :D, sebab aku punya biasa2 je... kalau tak silap aku... aku punya warna kuning... perghhh bangga gila masa tu kalau dapat pakai bookband... boleh laa bawak buku jinjing tangan... masa tu laa nak ikat buku sceince jeeeeeeeeeee... berlagak.. nak orang tau aku kelas sains.. wakakakkakakaka




Kasut Pallas Jazz



haa ni memang kasut kesukaan aku masa sekolah... sampai hancai aku pakai... selalunya kasut aku cepat koyak tang ibu jari... sebab kaki aku panjang... dulu2 kasut ni murah.. dalam RM18 kot... tapi bagi mak aku, ni dah kira kasut mahal... kalau ikut kan dia ... dia suruh aku beli kasut penguin je... RM9.90... wakakakkaa... tapi aku tak suka kasut penguin.. sebab budak lelaki byk pakai... kalau kat Kajang... tempat shopping kasut sekolah/beg sekolah kat Mubarak... tu nama kedai laa... kedai kecik je macam kedai runcit pun ada... tapi kedai india muslim... semua baju sekolah dia ada... dari ke baju pengawas, sekolah agama, tali leher tu semua ada... kira heaven laa shopping kat situ... eh sekarang pun kedai ni wujud lagi tau kat kajang nun...

tapi masa zaman aku sekolah rendah... kasut paling canggih ada laa kasut yang ada glow in the dark tu.. aku tak tau laa apa nama dia panggil... warna kelabu kat tepi kasut.. tu kalau kena cahaya... bersinar2 laa kasut ko... jalan dari jauh kalau nak gi sekolah subuh2 tu dah nampak lampu je kat kaki... muka orang nya tak nampak... wakakakkakaka kasut je nampak :D

tapi aku tak pernah pun merasa pakai kasut seperti itu... tu kira sapa pakai... kira kaya laaa




Fido Dido

yang ni masa aku sekolah dulu memang aku gila fido dido... siap beli tshirt dia.... pastu lukis gambar dia pulak... abih buku sekolah aku kena conteng dgn gambar ni... minat gila la katakan... senang nak lukis beb... dulu2 byk koleksi barangan fido dido ni.. tapi tu semua tah kemana hilangnya...


ada byk lagi ni.. nanti aku update bila aku ingat... ada yang aku tak ingat nak sebut nya.... hehehehehe


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...