Oct 2, 2009

Cerita raya Part 1

15hb Sept 2009, aku dah siap nak berangkat balik kampung ayah zik di Sabah, banyak gak barang nak bawak... terutama baju2 anak... susu dia lah, diapers dia laaa... takut kat Sabah susah nak dapat.. lagipun sana mahal daaa... flight kitorang jam 2 petang... dan sampai Sabah dalam pukul 4.30 petang....

Ni rupanya barang kitorang... byk tak??? tapi berat... aku naik AirAsia... so sorang boleh bawak 15kg... total dua orang 30kg.. tapi kat airport berat exceeded 2kg kena bayar RM30... dalam kotak tu semua kerepek2 yang dibeli dengan CJ... yang beg pink tu aku hand carry je...

Pandangan dari atas... dah nampak Sabah dah... lagi beberapa minit nak landing... cuaca sangat baik... tak ada berlaku gegaran... lega seh.... tapi masalah nak bawak zikrey... dari KL Sentral kitorang ambil bas nak ke LCCT... zikrey tak nak naik bas... meraung2, menjerit2... adoi laaa... payah sangat nak tenang kan dia... dia takut tengok orang ramai... ye laaa mana dia biasa naik bas... sekali tengok keadaan yang sesak... buat dia panik... sama gak masa naik kapal terbang... menjerit2 dalam tu... puas ayah dia tenang kan... masa nak take off pun kasi dia minum air...ayah dia peluk dia... sampai dia terlena... dah nak mendarat baru dia terjaga... tapi.. dia kencing atas pangku aku.... dah dua kali kena camtu... dulu sekali masa baru lepas abis pantang balik Sabah... landing je kat Sabah... dia kecing atas pangku aku.... hehehehe

Sampai kat airport Tanjung Aru... kitorang ambil teksi ke kampung Kinarut... perjalan dalam 30 minit... tapi tambang teksi RM50... mahal kan? gambar atas tu Airport MAS... baru di ubahsuai... cantik dah.... kitorang bukan kat airport ni... banyak perubahan dah kat Sabah... dulu tak ada flyover sekarang dah ada... tapi masa kitorang sampai tu... time orang balik kerja... jalan jam jugak... ye laa orang nak balik berbuka kan... kat sana waktu berbuka 6.18 petang... agak janggal laa kat aku.. sebab buka awal lak... kat KL 7.25 kan... tapi imsak di Sabah awal... jam 4.40 pagi.... kiranya waktu kat Sabah cepat sejam dari semenanjung...

Hari kedua aku kat Sabah... kitorang gi ambil kereta sewa... dapat laa kereta iswara... so malam tu lepas berbuka... pergi Tanjung Aru... makan sayap panggang... (chicken wing)... hohoho my favorite... sambal kicap tu pedas... nyum2... selama 2 minggu kat sana 3x gak laa aku gi makan chicken wings ni... sedap seh...

Ni kacang rebus... zikrey suka... satu cawan... RM2.50 mahal ke???

zikrey tengah kunyah kacang..

Hari ketiga tu... kitorang tak buat apa pun... duduk kat rumah PIL pun tak boleh tahan.. panas gila... Sabah panas dia perit... dekat dengan laut mungkin... kadang2 hujan... lebat sgt.. internet pun tak ada.. aku kadang2 online pun guna handphone je laaa.. mahal seh.. tolak credit... so kitorang pi singgah ke rumah kakak ipar aku a.k.a kakak kepada ayah zik... kat sana ada streamyx... boleh online kejab jenguk2 IG, blog, Facebook.. tu zikrey main bantal busuk sepupu dia... abg acun... macam real kan harimau tu.... hahahahaha ko nak mampus main harimau betul2... patung boleh laa picit2 idung ek??

dalam bulan puasa tu sempat gak laa kitorang pergi jalan2 ke 1 Borneo... Shopping complex terbesar terletak berhampiran dengan UMS (universiti Malaysia Sabah)... Kalau dari KK tu dalam 7km.... baru buka dalam awal tahun kot... memang besar... ala-ala Midvalley... kat situ ada few hotels 5 star... ada tune hotel... tune shop... harga pun not bad la kan... infact barangan kat parkson situ... lagi cantik dari parkson kat KL... Ayah zik dah ckp... lain kali kalau balik raya, tak payah dah shopping raya kat KL... kat KK pun ok...

ni gambar 1 Borneo yang aku google je...

lawa2 kan kasut dalam ni... tak sempat tengok... sibuk kejar zikrey...

Mamat ni pantang nampak cermin...

pandangan luar Vincci... dia join dgn Padini, Seed... dan kasut dia semua saiz aku ada... 70% clearance stock.. tapi tak beli pun

zikrey tak main mecun kat sana... tapi dia main meriam... heheheh
ni gambar dengan sepupu dia... kakak mimi... anak adik ayah zik...

sedang menari lagu raya... kat tengah2 tu laaa... ada video dia... nanti laa aku letak... sangat tak tau malu ini budak hehehehe itu security kat belakang jeling je...

to be continued...

6 comments:

  1. sy pi gak 1borneo..pi mkn seafood kat restaurant jaws..best gak

    chicken wing kat sabah tak se best yg sy jupe kat kl..kalo nk mkn chicken wing best..mai la opis sy..bulan 3 nnt..hehe

    ReplyDelete
  2. suka chicken wing sabah..sbb dia cicah ngan kicap pedas tu...
    masa pi kota belud tu, hampir setiap hari dok bedal chicken wing tu

    ReplyDelete
  3. suka chicken wing sabah..sbb dia cicah ngan kicap pedas tu...
    masa pi kota belud tu, hampir setiap hari dok bedal chicken wing tu

    ReplyDelete
  4. SB... kak pia rasa ciken wing sabah lagi sedap dari KL... tapi mungkin gak akak tak jumpa yang sedap kat KL ni lagi... y kena gi ofis kalau nak makan ciken wings??? best ek??? remind kak pia nanti :D

    ReplyDelete
  5. plug2pin... kak pia pergi kota belud.. tapi tak sempat nak merasa ciken wings kat sana... oso kelapa bakar pun tak sempat...

    nak pi jalan2 tgk karambunai... kitorang terlepas jalan... so kira tak ada la tu

    ReplyDelete
  6. bestnya... comey je zik tu... :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...