Aug 7, 2009

20 perkara yang orang tak tau masa kecil anda

Tagged by Lini a.k.a Aspa/Kekeh

1. Aku pernah kena cucuh dengan bunga api kat belakang badan oleh anak jiran aku nama dia Iwan.. masa tu dekat2 nak raya... mak aku dgn mak si iwan ni sibuk buat kuih kat dapur.. aku main bunga api kat depan dengan iwan, masni (kakak iwan), kamal (abang iwan). Tengah syok2 aku main, tetiba aku menjerit tak hengat... mau tak? terbakar baju aku kat belakang.. masa tu aku pakai baju kurung cotton corak kotak2 warna pink (aku ingat lagi)... pastu mak aku berlari keluar, cepat2 sapu putih telur.. (masa tu tgh buat kuih raya.. ada laa byk telur). Sekarang ni tinggal parut sikit je laaa.. dah tua ni makin pudar parut tu

2. Aku boleh membaca dengan laju dan lancar masa umur 3 tahun lebih... aku ingat lagi ayat pertama aku sebut.. "sedap-sedap cili padi"... ayat tu aku baca dalam buku gila-gila ada satu kartun tajuk dia tu laaa... selalu kalau aku nak baca.. aku mesti eja kuat2 dulu... baru aku boleh sebut.. tapi hari tu aku terus sebut laju.. didengari oleh kakak aku... dia laa yang kata.. "eh eh adik aku dah boleh baca terus?"

3. Masa umur aku baru 7 hari dilahirkan... mak aku hantar aku kat rumah nenek (parents ayah aku) kat Port Dickson.. sebab mak aku tak boleh nak jaga aku... dengan keadaan ayah aku yang tak berapa "siuman" ketika itu.. maka aku di jaga oleh nenek dan atuk aku... sehingga umur aku 3 tahun lebih laaa...

4. Disebabkan aku dijaga oleh nenek, aku panggil nenek aku "Mak" sebab aku ingat dia mak aku... dan datuk aku terpaksa bekerja semula untuk cari duit nak beli susu dan makanan aku... ayah aku tak bagi duit... maka dengan itu aku hanya menyusu dumex dan makanan aku ialah kanji

5. kerana penat bekerja, dan datuk aku dah tua sangat.. pastu datuk aku ada penyakit lelah (asthma).. akhirnya atuk aku meninggal... kena serangan asthma.. kali terakhir aku tengok datuk aku ialah di bilik mayat hospital Port Dickson... masa tu datuk dah ditutup dengan kain putih... aku pulak masa tu dalam umur 3 tahun takut sangat nak tengok sebab aku terbayangkan hantu pocong... hehehehe

6. aku kecik-kecik adalah budak yang sangat2 kurus melidi... macam orang tak cukup makan... ye kot... mak aku tak ada duit.. so makan bercatu occay...

7. aku ada 4 beradik.. yang sulung adalah abang aku, kedua kakak aku, dan ketiga abang... jarak umur abang ketiga dengan aku adalah 5 tahun, jadi masa kecik2 abang aku tak ada kawan nak main.. dia ajak aku join dia main... nak tau dia suruh aku main apa? bolasepak.. boleh? tiap2 petang dia ajak aku sepak bola kat padang depan rumah... bila aku salah sepak... dia marah... ceh itu bukan mainan aku laa bodow...

8. aku pernah hanyutkan kasut aku kat dalam sungai... setelah diracuni oleh kakak aku... masa tu kalau tak silap aku umur aku dalam 4-5 tahun kot... sebab akak aku boleh dukung aku lagi dan bawak pi sungai sambil dia kata... "ko hanyutkan kasut ko ni... nanti bagitau kat ayah kasut ko terhanyut... nanti ayah belikan laa kasut baru kat ko"... dan balik tu aku cakap kat ayah aku yang kasut aku dah hanyut... ayah aku kata "ok nanti ayah belikan kasut baru" tapi ... nan ado..

9. mak aku pernah gesetkan cili kat mulut aku... sebab aku cakap bohong... aku bohong sebab nak cover ayah aku... tapi aku pulak kena... sejak tu aku jeran dah nak cakap bohong... bengkak siot bibir aku... dah macam anita sarawak kot bibir aku masa tu... sure hodoh muka aku

10. masa aku sekolah rendah darjah 6, aku satu bas sekolah dengan ruhil amani (alaa penyanyi lagu kawan tu) dan juga satu sekolah... tapi masa tu dia dah form 1 tapi di sekolah yang sama... sangat sombong occay... dan mengada2.. masa tu rambut dia panjang gila... paras bontot aku rasa... muka tak laa lawa mana pun... tapi berlagak....

11. start aku masuk form 1, aku sekolah kat kelang... aku tomboy.. kemain aku semua baju nak pakai ala2 lelaki.. bising mak aku tengok anak perempuan dia tetiba nak jadi jantan pulak... tapi yang aku bengang tu... macam mana aku dressing macam jantan pun.. tetap ada orang ngorat aku bila aku pi kelang tu... motif??? siot tau.... lepas tu aku malas dah nak jadik jantan... jadik jantan pun kena ngorat... yang ngorat indon plak tu wakakkakakakak

12. masa mula masuk hostel (form 1) kitorang ada minggu orientasi di mana freshie ni kena minggu ragging dengan senior2... aku kena pergi dari dorm ke setiap dorm ambik signature senior2 especially yang form 5 hingga ke form 6... gila garang ko semua senior2... cam sial je sekor2... pastu aku pernah kena suruh buat tabik spring dan berdiri sebelah kaki selama setengah jam... hanya untuk dapat kan tandatangan senior yang tah apa2 tu.. eeeeee kalau aku jumpa senior tu sekarang ni mau aku luku kepala diorang... cewah

13. aku ada bantal busuk sampai aku form 5 (percaya tak? percayalah) hahahahahah sampai naik hitam bantal tu.. bantal tu bulat... pastu ada gambar kartun depan belakang... budak2 hostel aku suka buat main sepak bola... sian bantal aku... since that aku campak je kat atas locker hostel.. tah mana pergi pun aku tak tau... best wooo tidur dengan bantal busuk.. letak kat telinga.. indah lelapku ... hahahahahaha

14. aku ada nama kampung... hanya di panggil oleh nenek aku je... sebab aku cucu kesayangan dia... asalnya nama tu "indah" jadi nenek aku suka panggil ada tambahan "dak" kat depan... jadik laaa "dak indah" bila dah hari hari sebut... nama tu jadi singkat "dak nda"... tiap kali nak balik kampung... family aku esp kakak aku suka ajuk2 nama aku... "dak nda" koser tauwwww..... tapi sekarang ni dah tak dengar dah nama tu.... sebab nenek aku dah tak ada... dah meninggal setahun yang lalu... al-Fatihah untuk arwah nenek

15. aku masa sekolah rendah memang berambut panjang.. tapi tak laa panjang sangat.. mak aku laa orang yang paling suka mendandan rambut aku... mesti ada reben baru dia beli kat pasar pudu... dulu2 pasar pudu tu tempat syurga membeli belah aku laaa.... time masuk kedai cina jual2 reben tu.. aku laa paling excited... mak aku akan suruh aku pilih reben warna apa aku nak... dulu time aku sekolah boleh pakai apa2 warna pun... dan aku ingat lagi.. aku sangat sayang satu clip rambut yang bentuk topi... cantik sangat.. warna merah... so bila mak aku ikat rambut aku, dia mesti clipkan topi kecik tu kat kepala aku... sangat comel ok... topi tu laaa.. bukan aku.. occay...

16. dulu masa aku kecik... rumah aku ada kolam dalam bilik air.. kolam batu... jadi mandi guna gayung la kan... tapi aku suka time mandi masuk dalam kolam tu berendam ala2 swimming pool... nescayalahhh... mak aku tatau... lepas aku mandi... aku akan bukak satu gabus kecik kat bawah kolam tu kasik buang semua air.. pastu ganti air baru... hahahahahah cerdikkan?

17. rancangan favorite aku time kecik2 ialah "CUMI & CIKI"... hos dia wazata zain... hohohoh aku ingat lagi muka wazata zain tu.... pakai spek kan? bila cerita tu start je.. aku laaa penonton setia ngadap wazata zain... tapi sampai hari ni aku musykil... aku ingat lagi.. dalam tv tu wazata zain ada tanya few soalan la kan.. tapi abang aku boleh jawab dan di sahut balik oleh wazata zain... camna ek dia buat? ker abg aku dah hafal soalan dia? ker aku kena tipu hidup2?

18. masa aku darjah 5, aku ada kawan nama dia Ina gomok.. sebab badan dia memang gomok... time nak masuk kelas, kitorang kena beratur dulu luar kelas then baru masuk... tengah2 beratur tu, aku dengan sorang lagi kawan duk main tarik2 kain (baju kurung) sekolah, tah macam mana aku tarik laa kain ina gomok ni... tetiba kain dia terlurut sampai ke bawah... punya laa marah dia... aku panik ko... langsung si ina gomok tu tak nak kawan dah dengan aku... kalau korang nak tau... sampai sekarang dia tak nak tegur aku... hahahahahha banyak kali aku terserempak dengan dia kat kajang... dia jeling kat aku.... adoi laaaa ina oiiii ... makcik mintak ampun...

19. aku pernah di langgar oleh seorang budak india (lelaki) yang berbasikal turun bukit kat sekolah... masa tu aku tengah berjalan nak ke kelas dengan kawan aku... kalau tak silap aku darjah 4 time tu..... pakai pinafo, dia langgar dari belakang sebab basikal tak ada brek, apa lagi aku terpelanting... tergolek jauh.. habis tersagat kulit aku kat pelipat sikut tangan belah kiri... aku ingat time tu memang mata aku gelap.. macam orang pitam... tau tau aku dah terbaring kat tepi jalan... dan budak india tu sekolah menengah rasanya... dia cepat2 bagi aku saputangan dia suruh lap darah kat lengan aku tu.... banyak kali dia mintak maaf... panik muka dia... pastu member aku bawak gi jumpa cikgu... suh letak ubat... yang bestnya.. sampai hari ni mak aku tak tau aku pernah kena langgar... pernah mak dengan ayah aku tanya kenapa tangan aku... aku cakap...aku terlanggar dinding dan tersagat... (logik ka?) hahahah tapi diorang percaya... huhuhuhu sampai sekarang ada kesan parut kat lengan tu.. tapi dah pudar la.... dan saputangan tu aku rasa aku dah pulang kan balik kat mamat india tu...

20. aku pernah nak ngorat sorang mamat ni nama dia Shahrul... dia ni lembut ala2 bapuk pun ya gak.. tapi hensem siot... sgt hensem... bulu kening lebat... masa tu aku darjah 3... wahhh di sebabkan nak mengorat punya pasal.. aku bertulis2 surat kat shahrul ni (tapi tak pernah hantar pun)... siap tukar nama ko... dan-dan nama aku jadik "Kathy" tah mana aku dapat nama tu pun aku taktau... tapi si shahrul ni ramai peminat... memang hensem... satu hari mak aku dengan abg aku buat spotcheck kat beg aku (memang rutin dorang macam tu)... terjumpa surat yang aku nak bagi kat shahrul tu... humang oi... abang aku pi baca kuat2 surat tu... yang kelakarnya.. abang aku sebut "kathy" tu kethai... saja je dia... mengada tau... teruk gak aku kena marah dengan mak aku... berbakul2 bebel aku dapat... since that.. aku dah tak berani lagi nak ngorat2.. aku jadi budak innesen tau... hahahahahhah

tu jer laa sedikit kisah aku kecik2 yang korang tak tau... tapi sekarang dah tau ... ekceli ada byk lagi... tapi tak tertulis dah... penat seh... kepada sapa2 yang datang melawat or membaca blog aku ni... (aku pun tatau ada ke tak orang nak baca blog aku ni) sila laaaa tag diri anda sendiri yaaaa... jangan segan2 nak share apa2 sebab tu semua kenagan yang tak akan dapat dilupakan... aku harap satu hari nanti... biarlah blog ni bertahan sampai anak aku membesar.. dan biarlah dia boleh baca apa yang ditulis ibunya... :D

3 comments:

  1. salam kak pia...
    tergelak sorang2 yun kat sini,nice story lah akak...

    ReplyDelete
  2. salam yun... hahaha tq ek sudi lawat blog akak... alaa cerita budak2 dulu..

    ReplyDelete
  3. Hahye......best plak dgar citer sal hostel awak... pasal ragging plak nak dgar?.... add my YM hercule_alif@yahoo.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...