Oct 27, 2014

Minggu peperiksaan akhir tahun Zik

Assalammualaikum....



Hari ni adalah hari pertama Zik exam akhir tahun. Doa ibu semoga Zik boleh jawab dengan baik, dengan tenang dan sabar. Insyaallah Zik boleh buat dan jawab soalan.

Semoga berjaya anak Ibu!


Oct 23, 2014

Pelan Takaful Kasih Rakyat (Insurance Kemalangan)

Murah... RM50 SETAHUN
Assalammualaikum....

Aku nak promote Pelan Takaful Kasih Rakyat ni.... sebab apa? sebab sangat murah iaitu RM50 setahun saja... bayar RM50, cover insurance kemalangan sampai RM30 ribu. Walaupun aku bukanlah agent insurance, tapi pelan ni dari kawan ofis aku yang bekerja sebagai agent.

Kenapa aku nak promote? sebab murah. Bagi yang belum ada insurance hayat, medical card, yang tak ada bajet nak beli insurance dalam masa terdekat ni, di galakkan membeli insurance ini. Sebabnya kemalangan boleh berlaku pada bila2 masa dan di mana sahaja, sekiranya ia terjadi, kita mengalami kecacatan, kecederaan serius, sekurang-kurangnya kita ada duit untuk rawatan...

Majoriti kita semua berhadapan dengan risiko kemalangan, kita juga memandu kenderaan, menaiki kemudahan awam, jadi perkara2 seperti kemalangan boleh berlaku. Kalau menyebabkan kematian, at least duit tuntutan tu boleh membantu meringankan beban keluarga yang kita tinggalkan.

kalau dah ada insurance hayat pun boleh beli juga sebagai tambahan. Tengok balik policy kita beli, berapa puluh ribu kita cover untuk kemalangan? mungkin tak cukup, tak salah pun kan kita bayar RM50 setahun je pun... bermakna sebulan dalam RM4.15 je....

Alah korang beli rokok hari2 boleh pulak, beli gadget mahal2 boleh pulak... tak kan insurance ni tak mampu.... jangan pandang mudah, jangan pandang ringan... bila dah terjadi baru nak sedar tak ada insurance, dah tak berguna dah....

Jom beli Pelan Takaful Kasih Rakyat. Semurah RM50 setahun. Ada kad di berikan nanti. Jangan laa nak tunggu yang free je, yang dari BRIM laa... kalau yang dapat BRIM boleh laa.. yang tak de BRIM... ? gigit jari...

Berminat? boleh hubungi aku blog ini atau di nombor yang tertera di flyer tersebut.

Sekian...

Bersawang blog



Lama tak menaip blog.... bersawang2... dah macam rumah tinggal... entah ya... malas pulak nak menaip dan juga kadang2 kekangan masa membuatkan tak sempat nak berblog... tambahan pula sekarang ni dah ada wassap... instagram... lagi cepat nak post apa2 cerita or gambar....

ok lah nak cuba mulakan menulis blog kembali... walaupun tak de yang baca... tapi aku tak kisah... sebab blog ni boleh di baca bila2 masa suka... esok2 anak2 aku pun boleh skodeng apa ibut dia tulis dalam blog...


Jul 14, 2013

Red Reinz Collection ~ Online Shop

Assalammualaikum...

Sekarang ni I dah ada Blog Online Shop... boleh klik di sini Red Reinz Collection . Menjual tudung-tudung, biskut raya, brooches... dan macam-macam laa nanti. 

Sila beri sokongan kepada saya ye... beri tunjuk ajar... walaupun sebelum ni pernah ada blog online shop, jual collagen, alhamdulillah sales ada... cuma dah tak continue dgn collagen... now nak ubah angin pulak... 

Jangan lupa like Facebook RedReinz , kalau berkenan sila lah beli... 

Rezeki itu dari Allah SWT... semoga saya tabah. Aamin!

Jan 12, 2013

Isteri Solehah




Terpanggil untuk menulis tentang satu kejadian yang aku "ternampak" pagi tadi.
Di sebuah restoran di Kelana Jaya, ketika sedang menikmati sarapan pagi...
di sebelah kanan meja aku adalah sepasang suami isteri yang biasa aku lihat ketika
bersarapan di restoran tersebut.

Tetapi apa yang aku lihat pagi ini, cukup membuatkan hati aku terdetik seketika...
ketika si suami di sapa dan berbual dengan pemilik restoran tersebut (seorang lelaki)
si isteri sedang menjamu selera, tetapi sepanjang si suami berbual,
si isteri sedikit tidak mengangkat muka waima memandang kearah suaminya...

Sungguh sopan gayanya, sambil makan dengan tertib dan perlahan..
beliau tidak mengangkat wajah memandang kepada suami nya atau pun lelaki yang
berbual2 dengan si suami. Apatah lagi menyampuk setiap perbualan....

Indah sungguh ajaran suaminya terhadap si isteri... terdetik di hatiku...
bolehkah aku berkelakuan sebegitu?

dan betapa malunya aku... kerana selama ini tidak menjaga adab apabila berada di hadapan lelaki bukan muhrim atau di hadapan sahabat-sahabat lelaki... 
Ya! mungkin itu sudah menajdi satu kebiasaan.. tapi apabila aku melihat kejadian pagi tadi, serta merta aku merasa malu semalu malunya....


May 22, 2012

Aku redha ujian dari Allah SWT....

Tidak tahu di mana hendak di mulakan… tapi aku perlu meluahkan… Kadang-kadang, aku tidak faham dengan manusia disekeliling aku. Aku nak cerita apa aku rasa beberapa bulan ini. Terlalu banyak yang aku pendamkan.. terlalu banyak yang aku simpan… cuba untuk bersikap seperti tiada apa, tapi aku tidak boleh tipu diri aku sendiri. Kesian kan?

Aku seorang yang simple, mudah berkawan dengan sesiapa saja, tak kira usia muda atau tua. Asalkan orang itu boleh terima cara aku dan menghormati aku sebagai kawan. Percaya atau tidak, kebanyakan kawan2 aku adalah yang lebih muda dari aku, dan aku tidak kisah mereka tidak memanggil aku “kakak” sebab aku senang dengan mereka menganggap diri aku sebaya dengan mereka. Kenapa? Sebab aku tak mahu ada jurang berkomunikasi bila diri aku di panggil “kakak”. Aku nak semua kawan2 senang berkawan dengan aku. Bergurau, berjenaka, berkongsi cerita, dan sebagainya. Tak nak kawan2 rasa kekok bila bersama aku.

Tapi bila kepercayaan yang kita telah berikan kepada seseorang, tidak beerti kita membenarkan kepala kita di pijak…  jagalah dengan baik. Bila kita boleh berkongsi cerita, masalah, dan sebagainya tidak semestinya kita tidak perlu menghormati seseorang itu. Aku di ajar supaya menghormati orang lain tidak kira muda atau tua. Tidak kira jahat atau baik, tidak kira bijak atau tidak… selagi kita bernama manusia, kita harus pandai menghormati orang lain. Dan tahu berterima kasih kepada orang lain, belajar memahami perasaan orang lain, dan yang paling penting belajar memaafkan orang lain walaupun kita tidak bersalah.

Matlamat aku satu, aku nak bahagiakan sesiapa saja… aku nak mereka gembira dengan aku, dan rasa tidak rugi berkawan dgn aku. Apa yang aku tak lakukan? Aku tak kedekut ilmu, aku tak kedekut berkongsi pengalaman, aku tak kedekut mengajak kawan2 mengikuti apa aktiviti aku lakukan.. aku tak kedekut bila kawan2 minta pertolongan. Tetapi aku tetap dibalas “kebencian” dari sesetengah kawan…

Bila aku sudah terhutang budi, sedaya upaya aku akan pelihara “budi” orang yang memberi itu.. aku bukan jenis tak kenang budi… aku bukan jenis pentingkan diri sendiri… aku bukan jenis cepat membenci…  sebab pada aku, hidup kita tidak lama di bumi Allah ini… bila2 masa saja Allah akan ambil diri kita… berapa lama masa kita ada untuk kita hargai sesuatu benda yang baik itu?

Tapi aku sedih, sangat2 sedih, dan kadang2 aku rasa terpuruk di suatu sudut bila ada yang membenci aku… bila terjadi macam ni, aku mula berfikir dan berfikir apa silap aku? Apa salah aku? Apa dosa aku? Adakah orang lain telah menfitnah aku? Adakah orang lain telah membuat cerita tentang aku? Atau adakah orang lain telah menikam aku dari belakang? Tapi tak mengapa, setiap perbuatan itu ada balasannya… dan jika aku tidak bersalah, aku akan dapat ganjaran dari Allah… Insyaallah…

Kadang-kadang orang selalu dengan sinis berkata, nampak je baik dengan imej bertudung, tapi rupa-rupanya.. perangai lagi teruk dari yang tak bertudung… berpura2 tunjuk baik, berpura2 depan orang, tapi di belakang… Masyaallah…Lebih baik berkawan dengan yang jahat yang sudah tentu hati lebih mulia dari yang berpura2 bertudung tunjuk baik itu…  Hina sungguh bunyinya kan? Tapi itu lah realitinya kata2 dari lidah yang tidak bertulang… siapa kita untuk menghalang itu semua? Siapa kita untuk membela diri kita bila terjadi macam tu? Adakah orang akan percaya dengan kata-kata kita bahawa kita tidak seperti di katakan itu?

Sudah tentu TIDAK!... manusia lebih suka menerima yang buruk dari yang baik… manusia lebih cepat percaya benda yang tidak nyata!... Tetapi, pernahkah mereka2 itu terfikir setiap kata2 mereka? Pernahkah mereka terfikir sekiranya satu hari nanti mereka di perlakukan sebegitu rupa? Pernahkah mereka terfikir jika suatu hari nanti perkara itu akan berputar kepada mereka dan mereka menerima nasib yang sama? Mungkin tidak kot! Sebab mereka rasakan mereka di pihak yang benar!

Apa yang aku tak pernah lalui? Aku pernah lalui satu kejadian bila aku berada di suatu tempat, aku di layan seperti aku tidak wujud di situ… berpura-pura tidak nampak kewujudan aku, berpura2 bertegur sapa bila terpaksa bertegur… bukan aku tak sedar itu semua, aku sedar. Naluri aku kuat. Tapi aku juga pandai berpura-pura seperti tidak ada apa berlaku. Pada aku itu semua sementara saja. Niat aku adalah menghormati apa yang telah aku terima selama ini. Membalas budi yang telah di berikan. Maka tanggungjawab aku sudah selesai di situ. Aku tak mahu di kemudian hari aku di ungkit sehingga ke anak cucu aku terima hinaan yang sama. Tidak sanggup begitu. Terpulanglah kepada yang terlibat.

Apa yang aku tak pernah lalui? Di sindir? Pernah! Letak gambar di Facebook, di sindir.. mekap cantik2… di sindir… Di umpat? Pernah! Di tertawakan? Pernah! Tak sedar diri dah tua.. nak berposing2 bagai, nak merasa jadi artis? Nak merasa jadi model? Model gedik? Model perasan? Oh tidak… mereka tidak pernah faham! Mereka hanya tahu mengutuk, menghina, mencerca, dan mengata… Tapi aku terima walaupun hati sgt berbekas. Aku simpan dalam hati, simpan baik2… supaya tidak siapa tahu aku derita sebenarnya. Aku belajar memaafkan mereka. Belajar fikir yang baik2.. belajar berfikiran positif… belajar hidup sendiri… walaupun pahit.. tapi ia berbaloi…

Aku tidak minta di puji, aku tidak minta di sanjung, aku tidak minta di sayangi, aku tidak minta di sukai…. Pada aku keikhlasan itu harus ada dalam sesuatu persahabatan… aku nak kawan2 aku sama2 mendapat apa yang aku dapat… sebagai contoh… pengalaman aku berkecimpung dalam kelompok “modeling” sangat besar peluang yang ada di situ sebenarnya… Dulu aku tidak tahu apakah kelebihan bidang itu.. bila aku sendiri masuk kelompok itu, rupanya peluang disitu terbuka luas. Terpulang kepada kita sama ada hendak terima atau tidak. Aku tak lokek… aku ajak kawan2 yang minat, aku cerita pada mereka apa yang boleh kita dapat… apa yang boleh kita buat.... tapi ada sesetengah kawan memperlekehkan ajakan aku… sedih! Itu yang aku rasa… seolah2 aku buat suatu perkara yang sia-sia…

Alhamdulillah… aku tak keseorangan… aku berkongsi dengan suami… bercerita dengan suami apakah kebaikan bidang ini… aku ajak dia… aku sokong dia.. dan dia nampak peluang yang besar dalam bidang ini… dan aku yakin kalau kita berusaha.. insyaallah hasilnya baik… dengan kepercayaan itu, aku mesti jaga tingkah laku… hormati kebebasan yang di beri…. Jaga maruah diri, jaga batasan sebagai isteri dan ibu… Insyaallah kita tidak tersasar! Yang penting.. jangan tinggal solat 5 waktu (arghhh tentu ada kata.. nak tunjuk baik la tu)

Tapi aku akui, aku bukan lah seorang yang baik. Banyak kekurangan yang aku ada. Banyak kesilapan yang telah aku lakukan… banyak dosa yang telah aku himpunkan… Masyaallah.. tidak sedar aku dengan kelakuan aku itu… Aku insaf… aku khilaf… aku berdosa… dan ini adalah balasan dari Allah SWT… aku redha.. aku terima hukuman ini… aku mohon keampunanMU.. aku insaf Ya Allah….

Kepada kawan-kawan ku di luar sana, jika anda terus-terusan membenci aku, silalah tinggalkan aku. Lupuskan aku dari ingatan korang, lupuskan aku dari FB, lupuskan aku dari hati, lupuskan aku dari YM, dan anggaplah aku tidak pernah wujud menjadi kawan kamu semua. Sekiranya aku masih di simpan, pasti akan menambahkan dosa2 kalian  disebabkan kebencian terhadap aku. Aku tidak mahu menjadi penyebab. Aku mohon keampunan di atas segala salah dan silap. Aku bukan manusia yang sempurna meskipun Allah mencipta aku sesempurna mungkin!

Dan aku pegang kata-kata Ustaz Don yang di ambil dari kata-kata Nabi Muhammad SAW… “tidak apa.. maafkan saja… sebab dia tidak tahu……..”

Kalian semua aku maafkan… sebab kalian semua tidak tahu….



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...